CD&V en N-VA: Leterme en Bourgeois gaan wel naar Vlaams Parlement

CD&V-voorzitter Yves Leterme gaat na de verkiezingen van 13 juni wel degelijk zetelen in het Vlaams Parlement. Dat zegt zijn woordvoerster, die daarmee een bericht in De Standaard ontkent. Ook N-VA-voorzitter Geert Bourgeois verlaat de Kamer en gaat naar het Vlaams Parlement.

Belga

Leterme zetelt momenteel in de Kamer. De krant schreef dinsdag dat de CD&V-voorzitter na 13 juni ofwel Vlaams minister wordt (als het CD&V-N-VA-kartel deel zou uitmaken van de Vlaamse regering) of gewoon in de Kamer blijft.

Maar op het CD&V-hoofdkwartier luidde het dinsdag dat het motto "wie verkozen is, zetelt" behouden blijft. Als Leterme op 13 juni verkozen wordt (dat is een zekerheid vermits hij de kartellijst CD&V-N-VA in West-Vlaanderen trekt) gaat hij naar het Vlaams Parlement als het kartel geen deel uitmaakt van de Vlaamse regering, aldus de woordvoerster.

Het principe dat wie verkozen is zetelt, geldt trouwens ook voor Inge Vervotte (momenteel ook kamerlid en lijsttrekster in Antwerpen) en Jean-Luc Dehaene (kandidaat voor het Europees Parlement), zo voegt de partij eraan toe.

De woordvoerder van de N-VA ontkent eveneens het krantenbericht volgens hetwelk Bourgeois zeker niet naar het Vlaams Parlement gaat. Bourgeois staat op de tweede plaats op de West-Vlaamse CD&V-N-VA-kartellijst (en is trouwens ook lijstduwer op de Europese kartellijst) en wordt op 13 juni dus zo goed als zeker verkozen voor het Vlaams Parlement.

Het is geen gemakkelijke beslissing geweest en verschillende mensen uit de justitiewereld (Bourgeois' specialiteit in de Kamer) betreuren het, maar Bourgeois gaat zetelen in het Vlaams Parlement als het kartel na 13 juni geen deel uitmaakt van de Vlaamse regering, aldus de woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer