Mogelijk tiende planeet in ons zonnestelsel ontdekt

Astronomen hebben ver weg in ons zonnestelsel een object gevonden dat de tiende planeet van ons planetair stelsel kan zijn. De NASA plant hierover later op de dag een persconferentie.

Belga

Een team onder leiding van Michael Brown van het California Institute of Technology ontdekte met de onlangs gelanceerde Spitzer Ruimtetelescoop in de Kuipergordel voorbij de baan van Pluto een object dat de naam Sedna kreeg. Het kan een diameter hebben van 2.000 km of zelfs groter zijn dan Pluto met zijn diameter van 2.250 km.

Sedna bevindt zich op tien miljard km van ons, in het gebied van ons zonnestelsel dat wordt bevolkt door honderden bekende kleine objecten van gesteente en ijs. Maar astronomen denken dat er nog veel meer op ontdekking wachten.

Het -later ook met de Hubble- nieuw gevonden object is het grootste rond de Zon cirkelend hemellichaam dat is ontdekt sinds 1930, toen Pluto zich liet verschalken. Belangrijk volgens de BBC is dat Sedna in zijn eigen baan is aangetroffen. Andere gelijkaardige objecten ontstonden ook wel in de Kuipergordel, maar belandden nadien in een andere baan.

Er is stof tot discussie rond de status van Sedna. Sommigen gaan het een planeet noemen, waardoor het de tiende planeet in ons zonnestelsel wordt. Anderen gaan het gewoon een kleiner object in ons planetair stelsel noemen. Volgens de BBC zeggen sommige astronomen al dat Selda ons zonnestelsel herdefinieert.

Zo woedt geregeld ook een discussie rond de status van Pluto. Die blijft echter het predikaat "planeet" behouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer