Groene thee helpt tegen kanker

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat groene thee effectief helpt tegen kanker. Dit meldde Hirofumi Tachibana en zijn team van de universiteit van Kyushu in Fukuoka. Een bestanddeel van de thee zou zich aan een eiwit van kankercellen vastklampen, waardoor het de groei van het kankertumor afremt.

Belga

"Door vroegere studies wisten we al dat groene thee je beschermt tegen long-, prostaat- en borstkanker. Maar door de ontdekking kunnen er misschien nieuwe geneesmiddelen tegen kanker ontwikkeld worden", schrijven de wetenschappers in de online-uitgave van het vakblad Nature Structural & Molecular Biology van april.

De substantie in de thee die helpt tegen kanker heet kortweg EGCG. Het team rond Tachibana behandelde de tumorcellen van patiënten met longkanker in het lab met ECGC en kwamen tot de vaststelling dat de stof de groei van kankercellen danig vertraagt.

De hoeveelheid ECGC die gebruikt werd, stemt overeen met twee tot drie tasjes thee per dag. Een andere aangename ontdekking was dat andere bestanddelen in de thee, zoals caffeïne, de afremmende werking van ECGC niet beïnvloeden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer