"Microsoft zette computerfabrikanten onder druk"

Microsoft zette computerfabrikanten onder druk om tot een monopolie in de besturingssystemen te kunnen komen. Dat heeft een Amerikaanse openbare aanklager maandag gezegd op een proces tegen de Amerikaanse softwaregigant. In de staat Minnesota hebben consumenten een proces aangespannen tegen 's werelds nummer 1 in besturingssystemen.

Belga

De advocaten van de zeven klagende partijen zeggen dat Microsoft zijn dominante positie misbruikte om computerfabrikanten te verplichten exclusief het besturingssysteem Windows van Microsoft te installeren. Ook de openbare aanklager ziet concurrentievervalsing. Volgens hem liet Microsoft in de jaren '80 en '90 de computerfabrikanten een geldsom betalen voor elke kopie van Windows die geïnstalleerd werd. Maar de computerfabrikanten die naast Windows concurrerende besturingssystemen installeerden, moesten veel meer betalen aan Microsoft dan diegenen die hun computers enkel lieten draaien op Windows.

Door die tactiek ging het bedrijf Digital Research, dat een eigen besturingssysteem had ontworpen, over kop. Het systeem OS-2, dat ontwikkeld was door IBM, kwam daardoor nooit van de grond, argumenteerde procureur Eugene Crew. Meer dan 90 procent van de pc's draaien momenteel met het Windows-besturingssysteem van Microsoft.

Microsoft ontkent de beschuldigingen. Dat deed het ook bij alle vorige procedures die de voorbije jaren tegen het bedrijf liepen. De belangrijkste klacht liep in 2001 uit op een minnelijke schikking met het ministerie van Justitie en negen staten van de VS. In Minnesota wordt tussen de 283 en 425 miljoen schadevergoeding geëist voor ongeveer een miljoen consumenten die tussen 1994 en 2001 het besturingssysteem van Microsoft of een van zijn belangrijkste programma's (Word en Excel) kochten. In vijf Amerikaanse deelstaten lopen er collectieve klachten. Microsoft moet zich bovendien verdedigen tegen een klacht van de groepen Sun Microsoft en Burst.

Verder vervolgen de staat Massachusetts en de Europese Commissie Microsoft voor inbreuk op de concurrentieregels. De Commissie legt het bedrijf van Bill Gates volgende week mogelijk een boete van honderden miljoenen euro op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer