EU wil beschermende maatregelen voor dolfijnen

De Europese ministers voor visserij keuren mogelijk volgende week al maatregelen goed die moeten voorkomen dat duizenden dolfijnen in visnetten verstrikt raken en sterven. Vissers worden onder meer verplicht om een akoestisch signaal uit te zenden dat dolfijnen en bruinvissen afschrikt.

AP Ned

De richtlijn is bedoeld voor vissers in de Oostzee, Noordzee, het Kanaal en andere wateren in het noorden en westen van Europa, al willen enkele landen dat bepaalde gebieden en kleinere boten vrijgesteld worden. Het gebruik van soms kilometers lange drijfnetten wordt op termijn verboden in de Oostzee. Letland, Litouwen, Estland en Polen willen het verbod uitstellen om hun vissers te beschermen. Voorts wil de EU waarnemers inzetten om de vissersboten te controleren. Jaarlijks sterven er zo'n vierduizend dolfijnen in de Middellandse Zee doordat er ondanks een verbod toch met drijfnetten wordt gevist.

Volgens een Britse schatting kost een akoestische installatie zesduizend euro per boot en moet die elk anderhalf jaar vernieuwd worden. Toch steunt een aantal visserijorganisaties de plannen. "Het is erg als een dolfijn gevangen wordt, de vangst gaat verloren en de apparatuur wordt beschadigd", aldus een woordvoerder van de Schotse vissersfederatie.

De EU maakt mogelijk geld vrij om de aankoop van akoestisch materiaal te subsidiëren. Het systeem moet wel nog worden verfijnd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer