Algerijn met mogelijke voorkennis aanslagen Madrid aangehouden

De Spaanse politie heeft een Algerijnse man gearresteerd die al twee maanden geleden gesproken zou hebben over op handen zijnde aanslagen in Madrid. Dat heeft de politie dinsdag gezegd.

AP Ned

Het dodental van de aanslagen in Madrid is inmiddels opgelopen tot 201. De verdachte Algerijn, Ali Amrous, werd zaterdag al in de Baskische stad San Sebastian aangehouden op verdenking van voorkennis van de aanslagen. Die verdenking gaat naar hem uit omdat hij bij een eerdere arrestatie na een burengerucht in januari tegen agenten had geroepen: "Wij zullen de straten van Madrid vullen met doden", aldus de Spaanse politie. De politie voegde er aan toe overigens niet te denken dat de Algerijn op hoger niveau contacten onderhoudt met een terreurgroep. De politie wees erop dat het feit dat Amrous zich in Baskenland bevond op het moment van zijn aanhouding niet wil zeggen dat hij banden met de Baskische afscheidingsbeweging ETA onderhoudt.

De Spaanse krant El Pais meldde dinsdag dat de politie nog vijf Marokkanen zoekt in verband met de aanslagen. De Marokkanen zouden handlangers zijn van hun zaterdag gearresteerde landgenoot Jamal Zougam. De krant noemde de namen van de gezochte verdachten niet. Het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken kon geen commentaar geven op het bericht in de krant. Zougam werd zaterdag in Madrid gearresteerd samen met zijn halfbroer Mohamed Chaoui en vriend Mohamed Bekkali. Twee Indiërs die ook werden aangehouden zijn inmiddels vrijgelaten. De Spaanse en Marokkaanse autoriteiten onderzoeken of de verdachten banden onderhouden met het terreurnetwerk Al-Qaida. Ook wordt onderzocht of er een verband bestaat tussen de aanslagen in Madrid en die in de Marokkaanse stad Casablanca in mei 2003, waarbij 45 mensen omkwamen.

Dat verband lijkt steeds waarschijnlijker. De Franse onderzoeksrechter Jean-Charles Brisard zei dinsdag dat hij heeft ontdekt dat Zougam banden onderhield met Mohamed Fizazi, een geestelijk leider van Salafia Jihadia, de organisatie die zeer waarschijnlijk achter de bomaanslagen in Casablanca zat. In een in augustus 2001 door de Spaanse politie afgeluisterd telefoongesprek tussen Zougam en Imad Yarkas, de vastzittende vermoedelijke leider van Al-Qaida in Spanje, zegt Zougam dat hij een ontmoeting heeft gehad met Fizazi. Fizazi werd vorig jaar tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld voor zijn rol in de aanslagen in Casablanca.

Het transcript van het telefoontje zit in het dossier van de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon die de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten onderzoekt. Volgens het dossier zou Zougam tijdens het telefoongesprek gesuggereerd hebben dat hij Fizazi wel financiële hulp zou kunnen bieden. Het Spaanse radiostation Cadena Ser meldde bovendien dat een getuige Zougam had gezien in een van de treinen die later zouden worden opgeblazen. Volgens een bron bij de politie stond Zougam in de trein die op weg was naar het station Atocha. Volgens El Pais en Cadena Ser denkt de politie dat de Marokkaan de bommen persoonlijk heeft geplaatst op een aantal treinen. De politie wilde die berichten niet bevestigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer