Bush en Kerry nek-aan-nek in race naar Witte Huis

De hindernissenkoers naar het Witte Huis is een nek-aan-nek race tussen de Republikeinse president George W. Bush en zijn Democratische uitdager John Kerry, zo blijkt uit een opiniepeiling die is gepubliceerd door de krant New York Times en het tv-station CBS.

Belga

Bush zou volgens deze peiling 46 procent van de stemmen krijgen, Kerry 43 procent. De foutenmarge van het onderzoek bedraagt drie procent. Indien de onafhankelijke kandidaat Ralph Nader effectief deelneemt aan de presidentiële stembusgang op 2 november zou Bush nog altijd op 46 procent uitkomen. Maar Kerry zou terugvallen op 38 procent. Nader zelf zou zeven procent van de stemmen krijgen. De kiezers blijken een welomlijnde opinie omtrent Bush te hebben. Maar 22 procent heeft nog geen idee rond Kerry gevormd.

54 procent van de ondervraagden meent dat het met de VS "niet de goede kant" uitgaat onder Bush. 38 procent denkt het tegendeel. Inzake het scheppen van nieuwe arbeidsplaatsen en voor het verbeteren van de economische situatie zoekt 53 procent zijn heil bij Kerry en 39 procent bij Bush. Deze laatste is volgens de steekproef het best geplaatst "om het land tegen een terreuraanval te beschermen" en om "een internationale crisis te beheersen". Het betreft een telefonische enquête, gevoerd tussen 10 en 14 maart, bij 1.206 volwassenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer