Doden bij vermoedelijke gasexplosie in Noord-Rusland

Een explosie heeft dinsdagmorgen vroeg een flatgebouw met acht verdiepingen in de Noord-Russische stad Archangelsk gedeeltelijk verwoest.

AP Ned

Reddingswerkers zeiden dat vijftien doden zijn geborgen. Het ministerie van noodsituaties zei dat achttien mensen levend uit de brokstukken van het gebouw zijn gehaald en dat twaalf van hen in het ziekenhuis zijn opgenomen. Aangenomen wordt dat nog ongeveer vijftig mensen onder het puin vastzitten. De explosie deed zich voor om even voor half vier, toen de meeste bewoners lagen te slapen. Het ministerie van noodsituaties zei dat een gaslek waarschijnlijk de oorzaak is geweest van de explosie in de 960 kilometer ten noorden van Moskou gelegen stad, maar dat andere oorzaken niet worden uitgesloten. Sinds de aanslagen op flatgebouwen in 1999 die aan Tsjetsjeense separatisten worden toegeschreven houden de Russische autoriteiten rekening met de mogelijkheid van terreur.

De brandweer zei dat er een sterke gaslucht hing op de plaats van de explosie en dat er in de nacht van maandag op dinsdag meldingen waren binnengekomen van gaslekken in andere flatgebouwen. Het persbureau ITAR-Tass meldde van een medewerker van het gasbedrijf te hebben vernomen dat er reparateurs bij twee naburige flatgebouwen waren geroepen nadat ontdekt was dat er bouten van leidingen waren losgedraaid, wat zou wijzen op sabotage.

De Russische televisie toonde beelden van het getroffen gebouw, waarvan een zijkant was ingestort. Het getroffen gedeelte omvatte 36 appartementen, waar tachtig bewoners stonden ingeschreven. Volgens de televisie woonden er veel veteranen en overheidsmedewerkers in de flat. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt omdat na de explosie brand uitbrak. Extra reddingswerkers zijn met zwaar materieel uit Moskou inmiddels in Archangelsk aangekomen. Vanuit de noordelijke republiek Karelië zijn meer reddingsteams en speurhonden onderweg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer