EU belegt spoedberaad over terreurdreiging

De Europese Unie houdt volgende week spoedberaad over aanvullende antiterreurmaatregelen naar aanleiding van de bomaanslagen van 11 maart in de Spaanse hoofdstad Madrid. De ministers van binnenlandse zaken en justitie komen vrijdag in Brussel bijeen en de ministers van buitenlandse zaken volgende week maandag, ter voorbereiding van de al geplande top van regeringsleiders van 25 en 26 maart die in het teken van terreurbestrijding zal staan.

AP Ned

De Ierse premier Bertie Ahern maakte maandag als voorzitter van de EU bekend dat de voorstellen voor de top onder meer een "solidariteitsclausule" bevatten, die lidstaten verplicht elkaar te helpen bij terreuraanvallen.

Ook wordt een voorstel besproken om een speciale functionaris te benoemen die de maatregelen tegen terreur moet coördineren. Verder is er een plan voor nauwere samenwerking met landen buiten de EU, om terreur op mondiaal niveau te bestrijden.

Het plan van Javier Solana, de bewaker van het buitenlands en veiligheidsbeleid van de unie, voorziet onder meer in een gemeenschappelijke definitie van terrorisme, verbeterde beveiliging van vliegvelden en bevriezing van banktegoeden van terroristische organisaties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer