Spaanse politie denkt bommenleggers te kennen

De Spaanse politie meent zes Marokkanen te hebben geïdentificeerd als de materiële daders van de aanslagen van donderdag in Madrid, zo heeft het gezaghebbende dagblad El Païs dinsdag op zijn Internetsite gemeld.

Belga

Vijf van de verdachten zijn voortvluchtig, een zesde, Jamal Zoegam, maakt deel uit van de mensen die zaterdag zijn gearresteerd. Zoegam zou zijn herkend door twee reizigers van één van de treinen die donderdag gveisseerd werden.

El Païs geeft niet de namen van de vijf andere verdachten. Maar de politie denkt dat ook mensen van verschillende nationaliteiten deel kunnen hebben uitgemaakt van de groepen die de aanslagen hebben gepleegd.

De speurders menen ondertussen dat de zaterdag gevonden videocassette, waarop een onbekende de aanslagen namens de terreurorganisatie al-Qaïda opeist, "authentiek is", aldus de krant onder aanhaling van "bronnen bij de strijd tegen de terreur". Wie de spreker is op de cassette, is nog niet geweten. El Païs tekende op dat onder de mogelijke opdrachtgevers voor de aanslagen de naam van de Jordaniër Aboe Moessab al-Zarqaoei valt. Hij wordt van banden met al-Qaïda verdacht en de VS hebben tien miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

De aanslagen in Madrid hebben aan tweehonderd mensen het leven gekost. Er waren 1.500 gewonden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer