Slechts 20 procent mannen neemt vaderschapsverlof volledig op

Slechts 20 procent van de Belgische mannelijke werknemers neemt het vaderschapsverlof volledig op.

Belga

De Belgen schommelen daarmee rond het Europese gemiddelde. Want in heel Europa maakt gemiddeld maar 16 procent van de mannen gebruik van de regeling. Dat is één van de bevindingen van managementtrainer Management Centre Europe (MCE), die een onderzoek uitvoerde bij ruim 500 Europese bedrijven, waaronder 60 Belgische. Het overgrote deel van de Europese mannelijke werknemers met recht op vaderschapsverlof (67 procent) neemt minder dan 60 procent van het volledige verlof op. In België is dat niet anders. Slechts 20 procent van de kersverse vaders neemt de tien dagen vaderschapsverlof met beperkt loonverlies volledig op. Zesenzestig procent vraagt minder dan zes dagen. De helft van de mannen wil slechts vijf dagen of minder.

Verder blijkt uit het onderzoek van MCE dat werken van thuis of een andere locatie dan kantoor bij 66 procent van de ondervraagde Europese bedrijven mogelijk is. Technologie is daarvoor niet langer een obstakel. Opvallend is wel dat ruim een kwart van de bedrijven aangeeft zich er zorgen over te maken of thuis- en flexwerkers ook echt aan het werk zijn. De belangrijkste reden om af te zien van thuis- en flexwerken is volgens 47 procent de slechtere communicatie tussen de thuis/flexwerker en kantoor.

Organisaties eisen veel van hun werknemers. Zo geeft 67 procent van de ondervraagde human resources-managers aan dat zij verwachten dat hun werknemers 41 uur per week of meer werken. Zo'n 12 procent verwacht zelfs werkweken van 51-70 uur. Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat driekwart van de Europese HR-managers een direct verband zien tussen de kwaliteit van de werkomgeving en het ziekteverzuim.

Opvallend in dit verband is dat 31 procent van de bedrijven hun eigen werkomgeving gedateerd noemen. Ruim eenvijfde (21 procent) vindt zelfs dat hun kantooromgeving op geen enkele wijze stimuleert als plek om te werken. Hoewel de meerderheid het erover eens is dat een slechte werkomgeving leidt tot verminderde productiviteit, is er dus nog veel ruimte voor verbetering.

Uit het MCE-onderzoek blijkt tenslotte dat organisaties nu al te maken krijgen met de aanstaande uitbreiding van de Europese Unie. Vierenveertig procent signaleert een toename van het aantal sollicitaties uit Oost-Europese landen. Slechts 33 procent van de human resources-managers geeft evenwel aan de Europese arbeidswetgeving volledig te begrijpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer