Baskisch paar Moreno-Garcia opgepakt wegens uitleveringsverzoek

Het Belgisch gerecht heeft dinsdagmorgen het paar Luis Moreno en Rakel Garcia, volgens het Spaanse gerecht vermeende ETA-terroristen, opgepakt.

Belga

Momenteel zitten de twee bij de Brusselse onderzoeksrechter die tot hun aanhouding kan overgaan of hen kan vrijlaten onder voorwaarden. Dat heeft hun raadsman Paul Bekaert aan Belga meegedeeld. Het Spaanse gerecht vraagt al sinds februari de uitlevering van het paar van Baskische afkomst dat al tien jaar in België leeft en sinds oktober 2001 de Belgische nationaliteit heeft.

"Het is nu aan de onderzoeksrechter om over de uitlevering te beslissen, het federaal parket heeft de zaak een maand in handen gehad en ze zondag aan de onderzoeksrechter overgemaakt. Deze zal nu nagaan of het gaat om een geldig uitleveringsverzoek van Spanje en een beslissing treffen", aldus de advocaat die meent dat de zaak in een stroomversnelling is gekomen na televisieverklaringen van de premier afgelopen zondag.

Indien het verzoek de onderzoeksrechter geldig overkomt, zal de raadkamer uiteindelijk binnen de 15 dagen na de beslissing van de onderzoeksmagistraat over hun uitlevering beslissen. In afwachting kan de onderzoeksrechter hen aanhouden of vrijlaten onder voorwaarden. Indien de onderzoeksrechter meent dat het uitlveringsverzoek ongeldig is, zal de hij de uitlevering niet toestaan en komt de zaak niet bij de raadkamer.

Moreno en Garcia gaven begin de jaren negentig onderdak aan leden van een ETA-commando, dat later werd veroordeeld wegens moord op een politieman. Het koppel werd verraden door andere Basken, maar er waren ernstige aanwijzingen dat de verklikkers eerst gefolterd werden door de Spaanse politie. "Mijn cliënten hebben zelf nooit wapens gedragen", benadrukt meester Bekaert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer