Vrijgesproken Conconi moreel veroordeeld door Italiaanse gerecht

Print
De omstreden Italiaanse sportarts Francesco Conconi is door het gerecht van Ferrara moreel als dopingzondaar veroordeeld. "Conconi was schuldig", verklaarde rechter Franca Oliva in haar donderdag openbaar gemaakte oordeelstoelichting. De 58-jarige directeur van het medisch centrum in Ferrara werd in november vorig jaar enkel vrijgesproken omdat de aantoonbare epo-gevallen van begin de jaren '90, waarin Ferrara een groot aandeel had, al verjaard waren.
"Het is duidelijk dat de beklaagden over de epo-doping in hun instituut in Ferrara volledig op de hoogte waren", schrijft Oliva over Conconi en zijn toenmalige medewerkers Ilario Casoni en Giovanni Grazzi.

In de aanklacht van het gerecht stond dat in totaal 33 sporters door Conconi gedopeerd werden. Volgens 'La Gazzetta dello Sport' ging het onder meer om de onlangs overleden Marco Pantani, zijn wielercollega's Claudio Chiappucci en Gianni Bugno, en vele andere duursporters zoals de skiloopster Manuela Di Centa, die ondertussen lid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
"De beklaagden hebben jarenlang de sporters met epo begeleid, en hen door deze permanente medische controle tot epo-gebruik aangezet", stelde Oliva vast. Omdat dit echter door ontcijferde patiëntendossiers enkel van 1992 tot 1995 te bewijzen viel, moest het proces door verjaring afgeblazen worden. De vermoedelijk talrijke dopingovertredingen ná 1995 zijn niet te bewijzen, omdat er geen gegevens noch bekentenissen zijn.
Claudio Chiappucci herriep meermaals een in 1997 afgelegde bekentenis voor de officier van justitie Vincenzo Scolastico, waarin hij toegaf zich al vier jaar met epo te doperen.