Kartel VLD-Vivant brengt liberalen samen onder één dak

Het kartel VLD-Vivant dingt naar de gunsten van de kiezer met een logo dat een samensmelting is van de logo's van de twee partijen.

Belga

Zo bleek maandagmiddag bij de voorstelling van de logo's door de voorzitters van VLD en Vivant, Dirk Sterckx en Roland Duchâtelet.

Sterckx zei verheugd te zijn dat de liberalen door het kartel nu onder één dak zitten. Beide partijen hebben vertrouwen in de burger en delen de gedrevenheid om de economie en de democratie te vernieuwen, aldus de VLD-voorzitter.

Beide kartelpartners blijven echter partijen op zich die hun eigen opvattingen kunnen hebben. "Maar er is meer dat ons bindt dan dat ons scheidt", klonk het.

Roland Duchâtelet zei dat het kartel enkel mogelijk was door de steun van de Vivant-kiezers bij de vorige stembusgang enerzijds en de openheid en vernieuwingsdrang bij de VLD. De VLD blijft vernieuwen en verzoent het dagelijks beleid met ideeën op lange termijn. Als dit project lukt, zal Vivant de snelst groeiende nieuwe partij ooit zijn, meende hij.

De uitdaging voor de toekomst wordt volgens Duchâtelet het behoud van de welvaart. De sociale zekerheid staat onder druk doordat ze gefinancierd wordt door heffingen op arbeid. Dat is niet langer houdbaar en dus moet de belasting op arbeid vervangen worden door een belasting op producten, één van de kernpunten van het Vivant-programma. Dat kan echter enkel op Europees vlak doorgevoerd worden, erkende Duchâtelet. Wegens de hoogte van de belasting op arbeid zal die bovendien niet in één keer afgeschaft kunnen worden, maar moet dat gefaseerd gebeuren. De vervangende verhoging van de belasting op producten zal van product tot product verschillen, aldus nog de Vivant-voorzitter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer