Coca-Cola sluit omstreden fabriek in India

Coca-Cola heeft de productie in een fabriek in het zuiden van India maandag stopgezet nadat de regering van de deelstaat Kerala het gebruik van grondwater door het bedrijf had verboden tot 15 juni, wanneer de natte moesson begint. Het frisdrankconcern liet de werknemers en de regering weten geen andere keus te hebben dan de fabriek in Plachimada te sluiten.

AP Ned

De autoriteiten van Kerala vaardigden het verbod vorige maand uit met het argument dat dorpen in de omgeving van de fabriek, 150 kilometer ten noorden van de havenstad Cochin, geconfronteerd worden met acute droogte. Volgens de gemeenteraad van Perumatty, waar Plachimada onder valt, haalt de Coca-Colafabriek via tientallen bronnen dagelijks meer dan anderhalf miljoen liter water uit de grond, waardoor de plaatselijke boeren met verschroeide velden blijven zitten.

Een gerechtshof in Kerala had Coca-Cola al in december opdracht gegeven het gebruik van grondwater te staken en water ergens anders vandaan te halen. Het bedrijf is tegen het vonnis in beroep gegaan en een uitspraak wordt nog afgewacht. Coca-Cola zegt zich gediscrimineerd te voelen omdat andere bedrijven ook grondwater gebruiken en het verbod alleen geldt voor Coca-Cola. De sluiting is mede een protest tegen het gebrek aan bescherming door de overheid, zei het concern.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer