VS-media zien in Spaanse verkiezingen kaakslag aan Bush

De media in de VS melden maandag unaniem dat de overwining van de socialistische PSOE in Spanje een kaakslag is voor de Amerikaanse president Bush. Bovendien heeft de Spaanse publieke opinie hiermee nogmaals de oorlog in Irak veroordeeld.

Belga

The New York Times noemt de overwinning van de partij van José Luis Rodríguez Zapatero een "kaakslag voor Bush en een verwerping van de coalitiepartner". De verkiezingen in Spanje zijn volgens de krant de eerste electorale ommekeer bij één van de trouwste bondgenoten van de VS in de oorlog in Irak.

Voorts schrijft de Times dat de Bush-administratie afgelopen week een duidelijke overwinning van de Volkspartij van José Maria Aznar verwachtte maar dat momenteel de belangrijkste leden van de VS-regering bijzonder karig zijn met hun commentaar op de overwinning van de PSOE.

The Wall Street Journal meent ook dat de Spaanse verkiezingen een zware slag zijn voor Bush, en dat de aanslagen van afgelopen donderdag "waarschijnlijk een doorslaggevende rol hebben gespeeld". De krant meent dat "indien blijkt dat de aanslagen het werk zijn van al-Qaida, het moslimfundamentalisme een invloed heeft gehad op de verkiezingsuitslag in één van de belangrijkste democratieën in Europa".

The Washington Post van haar kant schrijft: "Spaanse socialisten verdrijven bondgenoot van de VS in de oorlog in Irak uit de regering". Voorts stelt de krant dat door de nederlaag van de PP de Bush-administratie één van zijn belangrijkste bondgenoten kwijt is.

Nog volgens de Post zijn de aanslagen van afgelopen donderdag cruciaal geweest in de verkiezingsuitslag, net als de houding van de PP na de aanslagen.

USA Today gooit het over dezelfde boeg en meldt dat "het Spaanse volk bij de optochten na donderdag kritiek had op de regering omdat die zou gelogen hebben en het ETA-spoor gebruikt heeft voor politieke doeleinden". De krant haalt ook Colin Powell aan die nog voor de verkiezingsuitslag in Spanje bekend was, zei dat door de aanslagen de bondgenoten hun banden moeten aanhalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer