Bij vijf opgepakte verdachten van aanslagen Spanje zit mogelijk dader

De Spaanse soldaten trekken zich terug uit Irak als er tegen 30 juni, datum waarop de macht wordt overgedragen aan de Irakezen, niets nieuws gebeurt, dat zegt José Luis Rodriguez Zapatero, de leider van de Spaanse socialisten die zondag de parlementsverkiezingen wonnen.

Belga

Op de vraag "trekken de soldaten zich terug, als er niets nieuws gebeurt voor 30 juni", antwoordde Zapatero "natuurlijk", eraan toevoegend "maar momenteel zien we geen nieuwe elementen".

Zapatero zei dat hij de terugtrekking van de 1.300 Spaanse militaren die in Irak zijn gelegerd, pas wil aankondigen als het nieuwe parlement is geinstalleerd. Dat gebeurt ten vroegste op 2 april.

"De oorlog was een ramp, de bezetting is een ramp", zo voegde de winnaar van de verkiezingen eraan toe.

Zo'n 1.300 Spaanse soldaten zijn actief in het zuiden van Bagdad. Het Spaanse contingent behoort tot een Spaans-Centraal-Amerikaanse brigade, die zelf deel uitmaakt van een commando uit Polen. Er sneuvelden al tien Spaanse militairen in Irak. Zeven Spaanse veiligheidsagenten kwamen eind november in het zuiden van Bagdad in een hinderlaag terecht. Een achtste slachtoffer raakte gewond. Drie militairen stierven in afzonderlijke incidenten. Tijdens de oorlog in Irak waren ook al twee Spaanse journalisten gedood.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer