Opkomst verkiezingen in Tsjetsjenië: 90 procent

In de opstandige Russische deelrepubliek Tsjetsjenië bedroeg de opkomst bij de presidentsverkiezingen van zondag maar liefst 90 procent. Bijna 93 procent stemde op zittend president Vladimir Poetin. Tenminste, dat zegt de kiesraad. In werkelijkheid was het bij de stembureaus in de hoofdstad Grozny en de tweede stad Goedermes heel erg rustig.

AP Ned

De 74-jarige Sjarip Mikajlov kwam in Grozny zijn stem uitbrengen. "Ik heb een leeg hokje aangekruist, maar ik weet niet op wie ik gestemd heb", zei hij na afloop. Mikajlov kan niet lezen. Ala, een student die zijn achternaam niet wil geven, zegt dat het toch allemaal niets uitmaakt: "Ik wist van te voren al dat in Tsjetsjenië 129 procent op Poetin zou stemmen."

Poetin is van de harde lijn in de strijd tegen de rebellen in Tsjetsjenië. Hij heeft de oorlog in de deelrepubliek zelfs voorbij verklaard, ook al komen er nog dagelijks Tsjetsjenen en Russische soldaten door geweld om het leven. Rond de zwaarbewaakte stembureaus bleef het zondag relatief rustig. 's Ochtends vroeg ontploften twee bommen, maar niemand raakte gewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer