Spanningen tussen Georgië en Adzjarië bereiken kookpunt

De Georgische president Michail Saakasjvili heeft het leger zondag in verhoogde staat van paraatheid gebracht nadat hem de toegang tot de Georgische deelrepubliek Adzjarië was ontzegd. Saakasjvili sloot bovendien het luchtruim boven Adzjarië om te voorkomen dat de momenteel in Moskou verblijvende leider van de deelrepubliek, Aslan Abasjidze, terug naar huis vliegt.

AP Ned

Abasjidze vertelde zondag in Moskou aan de pers dat Saakasjvili in een telefoongesprek met hem had gedreigd zijn vliegtuig neer te schieten als hij zou proberen terug te vliegen naar Adzjarië. "Ik antwoordde dat ik hem persoonlijk zou doorgeven hoe laat ik vertrek en welk vluchtnummer ik heb", zei Abasjidze tegen het persbureau Interfax. "Laat hem maar schieten." Volgens de Georgische minister van binnenlandse zaken Georgi Baramidze heeft Saakasjvili de Adzjarische leider in het telefoongesprek te verstaan gegeven dat hij het wettelijk gezag van de centrale overheid zal herstellen in Adzjarië.

Hoewel Adzjarië zich nooit formeel onafhankelijk heeft verklaard laten de regio en zijn autoritaire leider Abasjidze de Georgische autoriteiten al jaren links liggen. De deelrepubliek draagt geen belasting af aan Georgië en houdt er eigen ordetroepen en grensposten op na. Na de 'rozenrevolutie', waarin de oppositie verenigd onder Saakasjvili de Georgische president Edoeard Sjevardnadze tot aftreden dwongen, zijn de spanningen tussen de Georgische regering en Adzjarië snel opgelopen. Veel Georgiërs vrezen dat het conflict uitmondt in een burgeroorlog tussen beide partijen, vergelijkbaar met de oorlogen die zich begin jaren '90 afspeelden in de separatistische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Saakasjvili, die in januari werd gekozen als opvolger van Sjevardnadze, heeft gezworen Adzjarië terug in het gareel te krijgen. De president probeerde Adzjarië zondag te bezoeken in het kader van zijn campagne voor de parlementsverkiezingen die op 28 maart in Georgië worden gehouden. Maar toen hij vergezeld van dertig lijfwachten de binnengrens met de deelrepubliek naderde werd hij tegengehouden door een groep van zo'n honderd gewapende Adzjariërs.

Rusland, dat Abasjidze tot woede van de Georgische regering steunt en een legerbasis in de regio heeft, waarschuwde Saakasjvili geen geweld te gebruiken om het conflict op te lossen. De Georgische president verzocht Rusland met klem zich niet te bemoeien met interne Georgische aangelegenheden. "Geen Russische tank moet die basis (in Adzjarië) verlaten. Dit is hun land niet, dit is ons land en iedere stap van hen kan leiden tot rampen en tragedies", zei Saakasjvili.

De president verklaarde zondag dat hij het conflict absoluut zonder bloedvergieten wil oplossen. Maar volgens hem zijn de Adzjariërs momenteel bezig springstof aan te brengen onder bruggen en mijnen te leggen op de hoofdwegen in de republiek. De beweging Ons Adzjarië, die oppositie voert tegen Abasjidze, zei dat de autoriteiten in de deelrepubliek wapens uitdelen aan de bevolking. De Georgische premier Zoerab Zjvanija zei dat de president maandag opnieuw zal proberen Adzjarië binnen te komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer