Poetin wint Russische verkiezingen met 71 procent

Uittredend Russisch president Vladimir Poetin is zondag herverkozen. Dat maakte Alexander Vechniakov, voorzitter van de verkiezingscommissie, maandag bekend. "Poetin haalde 48,9 miljoen stemmen of 71,2 procent", aldus Vechniakov.

AP Ned

BR> De officiële resultaten hebben betrekking op 99 procent van de stembureaus.

Eerder bleek al uit de exit polls dat Poetin de overwinning had behaald.

Omdat al maanden vaststond dat de zittende president de meeste stemmen zou gaan halen, was de enige vrees van het Kremlin dat veel Russen het de moeite niet zouden vinden de gang naar de stembus te maken. Als in Rusland minder dan de helft van de kiezers stemmen, zijn de verkiezingen ongeldig. Die vrees bleek ongegrond.

Poetin wil graag met een stevig mandaat van de Russische bevolking zijn tweede termijn in. Nadat de president samen met zijn vrouw Ljoedmila in Moskou zijn stem had uitgebracht, riep hij de Russen nogmaals op vooral te gaan stemmen. "Het gevoel van betrokkenheid moet groeien", zei hij. "De kiezers moeten begrijpen welke verantwoordelijkheid ze hebben als ze hun stem uitbrengen (...) er hangt veel van deze verkiezingen af."

De Russische presidentsverkiezingen duren in totaal 22 uur. Ze begonnen zaterdag om 21.00 uur Nederlandse tijd in de bij Alaska gelegen regio Tsjoekotka en eindigen zondag, elf tijdzones naar het westen, om 19.00 uur in de West-Russische enclave Kaliningrad. In heel Rusland riepen regionale besturen mensen op te stemmen. Steden waren volgeplakt met posters om de Russen aan te sporen naar de stembus te gaan. In Vladivostok in het Russische Verre Oosten werd het brood in winkeltjes vlakbij stembureaus voor 6,5 roebel (20 cent) minder verkocht dan elders. In dit deel van het land was de opkomst erg hoog. In de Zuid-Russische steden Rostov en Vladikavkaz, vlakbij Tsjetsjenië, kwam maar een handvol mensen naar de stembus. In Tsjetsjenië zelf gingen twee bommen af nabij stembureaus, meldde het ministerie voor noodsituaties.

De verkiezingen worden bijgewoond door ruim vijfhonderd buitenlandse waarnemers. Een aantal van de tegenkandidaten van Poetin heeft een eigen controlecommissie opgezet die moet toezien op het verloop van de verkiezingen. Die commissie maakte zondagmiddag al gewag van verschillende gevallen van verkiezingsfraude. Zo zouden de patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis in Moskou stembiljetten hebben gekregen waar het vakje bij de naam van Poetin al was ingekleurd. Hun verzoeken om nieuwe biljetten werden afgewezen.

Een ander geval betrof een veterane uit de Tweede Wereldoorlog die de kiesraad vanwege haar invaliditeit had verzocht een stembiljet bij haar thuis te brengen. De functionaris die haar het biljet kwam brengen vroeg haar op wie ze ging stemmen. Toen ze zei dat ze op een van Poetins tegenkandidaten, Sergej Glazjev, wilde stemmen, vertrok de functionaris weer zonder haar de kans te geven haar stem uit te brengen.

Verkiezingswaarnemers van de organisatie VOICE meldden ook onregelmatigheden buiten Moskou. Zo zouden officieren van het Russische leger in Samara een telegram van het ministerie van defensie hebben gekregen met daarin het verzoek aan hun superieuren door te geven waneer zij en hun families hadden gestemd. Studenten aan de universiteit van Samara moesten stemmen, wilden ze hun kamers in de studentenhuizen behouden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell uitte zondag zijn bezorgdheid over het verloop van de verkiezingen. Hij bekritiseerde de slechte verdeling van de media-aandacht voor de verschillende kandidaten. Hoewel hij officieel geen campagne voerde, domineerde Poetin de afgelopen weken op de Russische televisie. De andere vijf kandidaten kregen nauwelijks de kans om hun standpunten uit te dragen.

"Omdat president Poetin zo ver voorstaat in deze verkiezingen en het Russische volk hem zeker een tweede termijn gunt (...) begrijp ik niet waarom de autoriteiten de vijf andere kandidaten niet de kans geven volledig deel te nemen aan de verkiezingsstrijd", zei Powell, maar hij voegde er vergoelijkend aan toe dat de democratie in Rusland niet in gevaar is gebracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer