Spaanse socialisten winnen verkiezingen overtuigend

De Spaanse kiezers hebben zich via de stembus massaal uitgesproken tegen het Irak-beleid van de regering Aznar. De PP die met absolute meerderheid regeerde maakte een vrije val. Volgens de voorlopige uitslagen behalen de socialisten bijna 50% van de stemmen.

Belga

BR> De PSOE krijgt 165 zetels in het parlement dat 350 zetels telt. De Partido Popular krijgt er 146. De socialisten hadden er voordien 125, de PP 183.

De verkiezingen stonden in het teken van de aanslagen in Madrid waarbij 200 mensen om het leven kwamen en 1500 mensen gewond raakten. Waarnemers leggen een direct verband tussen de verkiezingsuitslag en de aanslagen. Veel kiezers hebben het bloedbad klaarblijkelijk uitgelegd als een direct gevolg van de steun van Aznar aan de Amerikaanse president Bush. In de peilingen vóór de aanslagen stond de PP nog dichtbij een absolute meerderheid, mede door het krachtdadige optreden van Aznar tegen de gewapende Baskische afscheidingsbeweging Eta.

De overwinning van de socialisten betekent een politieke aardverschuiving. Acht jaar lang heeft de rechtse Partido Popular Spanje onder autoritaire leiding van Aznar geregeerd.

Ook de hoge opkomst van 63 procent zien waarnemers als de behoefte van de keizers om hun woede en verdriet te vertalen in politiek. Alle lijsttrekkers hadden hun kiezers opgeroepen te gaan stemmen als een 'beschaafd antwoord' op het bloedbad van donderdag. De leider van de linkse combinatie, Llamazares, beschuldigde de regering ervan partijbelangen boven het algemeen belang en het belang van de slachtoffers te stellen door manipulatie van het onderzoek naar de daders.

Bij sommige stemlokalen kwam het tot emotionele taferelen. De lijsttrekker van de Partido Popular, Mariano Rajoy, en premier Aznar werden opgewacht door demonstranten die hen voor moordenaar uitgescholden. Bij het stembureau van station El Pozo, waar één van de treinen ontplofte, vertelde een moeder hoe haar achttienjarige zoon zich erop had verheugd om voor het eerst te mogen stemmen. Hij is donderdag omgekomen. Tweehonderd meter verwijderd van het stembureau staat nog de verwoeste trein waar een grijs zeildoek overheen is gespannen. Overal in het land gingen de mensen met strakke gezichten de stemhokjes in.

Ook aan de vooravond van de verkiezingen waren in verschillende steden protestbijeenkomsten. Demonstranten eisten eerst de waarheid alvorens naar de stembus te gaan. Voor het kantoor van de Partido Popular scandeerden een paar honderd mensen het aftreden van de minister van binnenlandse zaken Acebes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer