Dertien doden bij zelfmoordaanslag in Israël

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in de haven van Ashdod in het zuiden van Israël zijn zondag dertien doden gevallen, onder wie de twee daders. Achttien mensen zijn gewond geraakt.

AP Ned

BR> Twee extremistische Palestijnse groepen, de Al Aqsa Martelarenbrigades en de Hamas, hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslagen gezamenlijk opgeëist.

Israël heeft een ontmoeting die premier Ariel Sharon later deze week zou hebben met de Palestijnse premier Ahmed Qureia afgezegd naar aanleiding van de aanslagen.

De explosies deden zich voor omstreeks 17.00 uur, op verschillende plekken in de haven. Een aanslag werd gepleegd bij het hek dat om de haven staat en een in een werkplaats in de haven.

Havenarbeider Sami Pinto zei van een gewonde collega te hebben gehoord dat een van de daders de werkplaats was binnengelopen en om water had gevraagd. Toen hem de kraan werd gewezen blies hij zichzelf op.

De daders, twee 17-jarige jongens, waren volgens de Martelarenbrigades en de Hamas afkomstig uit het vluchtelingenkamp Jebaliya in de Gazastrook. Het was niet direct duidelijk hoe de daders erin zijn geslaagd Israël binnen te komen. Tot nu toe was geen enkele Palestijnse extremist uit de Gazastrook, dat is omgeven door een hoog hek, erin geslaagd in Israël een zelfmoordaanslag te plegen. De aanslagen waren bedoeld als vergelding voor de dood van extremisten bij recente invallen van het Israëlische leger in de Gazastrook, aldus de Martelarenbrigades en de Hamas. De geestelijk leider van de Hamas, sjeik Ahmed Yassin, zei dat er aanslagen gepleegd zullen worden tot Israël zich uit de Gazastrook terugtrekt.

Het doelwit van de aanslagen, een haven, is ongebruikelijk. Vrijwel alle eerdere aanslagen die zijn gepleegd sinds de tweede intifada ruim drie jaar geleden begon, 111 in totaal, hadden een bus, een café of een winkelcentrum als doelwit. Volgens de politie van Ashdod hadden de daders zichzelf mogelijk willen opblazen bij opslagtanks voor chemicaliën in de haven, maar zijn de explosieven te vroeg afgegaan. De politie zei ook dat de gebruikte explosieven van een andere betere kwaliteit waren dan normaal bij Palestijnse aanslagen. Ashdod ligt aan de Middellandse Zee, niet ver van de Gazastrook.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer