Onderzoeksrechter Langlois beantwoordt vragen

Op de vijfde en laatste dag van zijn getuigenverhoor, maandag voor het assisenhof van Aarlen, zullen de diverse partijen in het proces-Dutroux onderzoeksrechter Jacques Langlois kunnen ondervragen over zijn zeven jaar durende onderzoek.

Belga

BR> Maar eerst zal Langlois maandag zelf nog enkele onderdelen van zijn gigantische onderzoek toelichten.

Zo zal hij eerst de elementen in het dossier opsommen die aanwijzingen vormen voor de betichting bendevorming. De beschuldigden staan namelijk terecht voor lidmaatschap van een bende die betrokken was bij de ontvoering en opsluiting van zes personen, onder wie vijf minderjarigen, met de verzwarende omstandigheid dat die werden onderworpen aan folteringen met de dood tot gevolg voor vier onder hen. Michel Lelièvre, Michel Nihoul en Marc Dutroux staan bovendien terecht voor bendevorming bij drugshandel, valse papieren, autozwendel en mensenhandel.

Na de bendevorming zullen ook de "nevenonderzoeken" aan bod komen, onderzoekssporen die achteraf gezien weinig of niets opgeleverd hebben. Zo waren er onder meer de huiszoekingen bij de "satanische sekte" Abrasax en de wekenlange graafwerken in Jumet.

Maandagmiddag zou de onderzoeksrechter aan het einde moeten geraakt zijn van zijn rapport van 354 pagina's over het volledige dossier-Dutroux. De zitting 's namiddags zou dan moeten gewijd worden aan de vragen aan zijn adres van de advocaten van de burgerlijke partijen en de verdediging, van het openbaar ministerie, de jury en de drie rechters van het hof zelf.

De zittingen dinsdag, woensdag en donderdag zijn voorbehouden voor het getuigenverhoor van negentien personen onder wie een andere onderzoeksrechter van Neufchâteau, Dominique Gérard, die een tijdlang een deel van het onderzoek-Dutroux voor zijn rekening genomen heeft. Het gaat dan meer bepaald over de moord op Bernard Weinstein, de opsluiting van de drie jongeren Rochow, Divers en Jadot en de autozwendel. Gérard was tot in mei 1998 met die zaak belast, datum waarop dat onderzoek werd overgeheveld naar het parket van Nijvel, omdat die feiten zich hoofdzakelijk in dat gerechtelijk arrondissement hebben afgespeeld.

Komende week is het ook uitkijken naar het verhoor van de speurders Michel Demoulin en Lucien Masson evenals meerdere Belgische en Franse wetsdokters die de lijkschouwingen en expertises op de lichamen van de overleden slachtoffers uitvoerden. Zo zal, normaal gezien donderdag een voedingsdeskundige zijn mening geven over de moeilijke levensomstandigheden van Julie en Mélissa in de kelder in Marcinelle en de cruciale vraag hoe lang die kinderen met zo weinig voedsel konden overleven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer