Roger Nols overleden

De beruchte oud-burgemeester van Schaarbeek en anti-flamingant Roger Nols is zaterdag in Dinant overleden. De 81-jarige Nols woonde al enkele jaren in Dinant.

Belga

De huidige burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (FDF), heeft zaterdag zijn officieel medeleven betuigd aan de familie van zijn overleden voorganger Roger Nols. Dat maakte hij in een mededeling bekend. Clerfayt is daarbij niet mals voor Nols.

Nols is een "atypisch" persoon, zo staat in de mededeling. Hij heeft zeker "de politieke geschiedenis van de gemeente mee getekend, maar zijn politieke balans bevat veel contrasten", zo luidt het. "Hoewel hij in de jaren '70 de grote overwinningen van FDF meemaakte en hoewel de gemeente in die eerste periode een heel progressief beleid kende, veranderde dat volledig in de jaren '80", zo verduidelijkt Clerfayt.

"Zijn racistische en provocatieve stellingnamen betekenden de breuk met het FDF", aldus Clerfayt. De jaren tachtig waren volgens hem de "zwarte jaren van Schaarbeek". "Na het aftreden van Nols in juni 1989, na een mandaat van 18 jaar, was de balans desastreus", zegt Clerfayt nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer