NOS-journaal informeert voor 330 euro per minuut

Het NOS Journaal heeft dit jaar een budget van 27 miljoen euro en kost 330 euro per minuut uitzending. Dat schrijft hoofdredacteur Hans Laroes op de website van het tv-programma. Uit het cijfermateriaal blijkt dat de Nederlandse Omroep Stichting steeds meer "informeert" (althans in kwantitatieve zin) voor een steeds zachter prijsje.

Belga

In het kader van het politieke debat in Nederland over 'normen en waarden' wil Laroes laten zien wat er bij een publieke organisatie als het Journaal met "onze belastingcenten gebeurt".

Onder de kop 'Wat kost dat nou, zo'n NOS Journaal?' becijfert Laroes dat bijna de helft van het budget op gaat aan personeel (12,9 miljoen). Verder kosten faciliteiten als studio's en montage ruim 8 miljoen en huisvesting 150.000 euro. Verbindingen om beeld van elders naar Hilversum te krijgen, staan voor 2,3 miljoen op het lijstje.

Voor rechten (gebruik persbureaus en omroepen) moet 1,9 miljoen worden neergeteld. Ten slotte zijn de bestedingen voor hotels, telefoon, auto's, abonnementen en dergelijke 1,6 miljoen. De hoofdredacteur voegt er aan toe dat het Journaal bij een ongeveer gelijkblijvend budget de afgelopen jaren "efficiënter" is geworden. Dat komt voor een deel omdat er voor hetzelfde geld meer uitzendingen zijn gekomen. Zo was het Journaal in 1999 41.000 minuten te zien, dit jaar worden dat 65.000 minuten. Een andere vergelijking: vorig jaar kostte een minuut Journaal circa 430 euro, nu is dat dus 330 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer