CCOD protesteert tegen sluiting gevangenissen

De christelijke vakbond CCOD heeft zaterdagmorgen betoogd tegen het voornemen om met het oog op de komst van de nieuwe supergevangenis in Hasselt de bestaande gevangenissen in Tongeren en Hasselt te sluiten.

Belga

Het CCOD meent dat dat niet kan gezien de huidige overbevolking in de gevangenissen en het verhoogde veiligheidsrisico dat een sluiting van de gevangenissen met zich meebrengt. Bovendien worden er 140 jobs bedreigd door de sluiting, aldus secretaris Luc Neirynck (CCOD).

De actievoerders verzamelden zaterdag om 9.00 uur op de parking van het sportcomplex De Motten, pal tegenover de gevangenis in Tongeren. Met een dertigtal wagens ging het vervolgens doorheen het Tongerse stadscentrum. Omdat minister van binnenlandse zaken Patrick Dewael (VLD) niet inging op de uitnodiging van de vakbond voor een onderhoud, leverde het CCOD een eisenpakket af in het Tongerse stadhuis. Nadien ging het richting Hasselt, waar de militanten om 13.30 uur ontvangen worden door Vlaams CD&V-volksvertegenwoordiger Jo Vandeurzen.

De vakbond wijst op de overbevolking in de gevangenissen, maar ook op het verhoogde veiligheidsrisico. Een rekensom van de vakbond leert dat er 23.400 kilometer extra verplaatsingen zullen moeten gebeuren wanneer de gevangenis in Tongeren wordt gesloten. De gedetineerden zullen dan immers van Hasselt naar Tongeren dienen overgebracht te worden om voor de rechtbank of de raadkamer te verschijnen. Dit brengt volgens Neirynck de penitentiare veiligheid in het gedrang. Ook de lokale politie, die deze transporten begeleidt, zal extra belast worden, zo luidt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer