Verdachte aanslagen in Madrid werd in de gaten gehouden

De Spaanse politie heeft zaterdag drie Marokkanen en twee Indiërs opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen in Madrid. Een van de drie Marokkanen werd in Marokko al in de gaten gehouden. De Marokkaanse politie vermoedt dat hij banden onderhoudt met een radicale islamitische beweging, aldus een medewerker van de Marokkaanse regering zondag. Marokko heeft veiligheidsexperts naar Madrid gestuurd om te helpen bij het onderzoek naar de bomaanslagen.

AP Ned

Jamal Zougam (30) was een van de duizenden Marokkanen die werd gevolgd door de politie na de aanslagen in Casablanca van mei 2003, zei de regeringsmedewerker op voorwaarde van anonimiteit. Over de andere twee Marokkanen die gearresteerd zijn in verband met de aanslagen, Mohamed Bekkali (31) en Mohamed Chaoui (34), was niets bekend bij de Marokkaanse politie. Alle drie de Marokkanen woonden al jaren in Spanje.

De Spaanse politie heeft bekendgemaakt gebruik te maken van de antiterrorismewetgeving. Die geeft de politie de mogelijkheid verdachten langer vast te houden dan het wettelijke maximum van twee dagen. De politie wil bij de rechter een verzoek indienen om de drie Marokkanen en de twee Indiërs, Vinay Kohly en Suresh Kumar, vijf dagen vast te houden voor verhoor.

Met welke beweging Zougam banden zou onderhouden werd niet gezegd. Marokko telt twee belangrijke terreurgroepen: de Salafia Jihadia en de Marokkaanse Islamitische Strijdgroep. De Salafia Jihadia is een in het geheim opererende radicale moslimgroepering die er door de Marokkaanse regering van wordt beschuldigd op 16 mei 2003 in Casablanca vijf vrijwel gelijktijdige aanslagen te hebben gepleegd. Bij de aanslagen vielen 45 doden, onder wie twaalf zelfmoordactivisten.

De groep had het vooral gemunt op joodse doelen. Een van de aanslagen was echter gericht tegen een Spaans restaurant, het dichtbij het Spaanse consulaat gelegen Casa de Espana. De Marokkaanse autoriteiten vermoeden dat de Salafia Jihadia banden onderhoudt met Al-Qaida en dat Osama bin Ladens terreurnetwerk het groene licht gaf voor de aanslagen in Casablanca. De Marokkaanse Islamitische Strijdgroep is een voorloper van de Salafia Jihadia en wordt beschouwd als de eerste radicale jihad-groepering in Marokko. Leden van de Islamitische Strijdgroep vochten in Afghanistan tegen de sovjetroepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer