Meer dan acht miljoen betogers in heel Spanje

In heel Spanje zijn vrijdagavond meer dan acht miljoen mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de bloedige aanslagen van donderdag in Madrid.

Belga

Dat stelt de Spaanse politie. De aanslagen in de Spaanse hoofdstad kostten aan minstens 199 mensen het leven.

In de hoofdstad Madrid waren ongeveer twee miljoen mensen op de been. De stoet ging van Plaze de Colon naar station Atocha, waar donderdag de meeste slachtoffers vielen, een afstand van twee kilometer. Gedurende de mars goot het van de regen.

In alle steden gingen mensen de straat op om uiting te geven aan hun woede en afkeer. Ze droegen spandoeken met teksten als 'Lafaards', 'Moordenaars', 'Geen terrorisme meer, geen oorlog meer', 'Geen doden meer', 'We zaten allemaal in die trein' en 'We lopen hier voor jullie', met daaronder de naam van een familie die een dierbare heeft verloren.

In Madrid liepen onder leiding van kroonprins Filipe en premier Aznar veel nationale politici mee. De regering had donderdag tot de demonstraties opgeroepen onder het motto: 'Aan de zijde van de slachtoffers, met de grondwet, voor de uitroeiing van het terrorisme'.

Verder liepen onder meer de voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi mee. Ook liepen de regeringsleiders van Frankrijk en Portugal, Raffarin en Barroso, de Duitse vice-kanselier Joska Fischer, Navo-topman De Hoop Scheffer en de Spaanse buitenland coördinator van de EU, Solana, mee op.

Alle demonstraties hadden een vredig verloop. In de grote steden als Barcelona, waar meer dan een miljoen demonstranten waren, Valencia, Sevilla en Oviedo uitten demonstranten hun woede met afwisselend spreekkoren, handgeklap en helse fluitconcerten. Dat gebeurde ook in Bilbao, een stad in het Baskenland waar de Eta altijd sterk vertegenwoordigd is geweest. Bij het station van Madrid, waar de meeste treinen vrijdag weer normaal reden, staken honderdduizenden kaarsen in rode glazen aan, ter herinnering aan de slachtoffers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer