Parijs-Nice: Ploeg van leider Jaksche houdt grote kuis

De Spanjaard Pedro Horrillo (Quick.Step-Davitamon) heeft maandag de tweede etappe in Parijs-Nice (cat. 2.BC) op zijn naam geschreven. Horrillo sprong in de laatste bocht op 600 m van de streep weg uit een uitgebreide kopgroep en hield stand tot op de meet.

Belga

De Zwitser Beat Zberg en de Italiaan Michele Bartoli legden in dezelfde tijd beslag op de dichtste ereplaatsen. Onze landgenoot Philippe Gilbert werd knap vierde. De Duitser Jorg Jaksche (CSC) blijft leider. Frank Vandenbroucke rukte op van de elfde naar de vierde plaats op 22 seconden van Jaksche. Het peloton kwam binnen op 5:15.

Opgeruimd staat netjes, moeten ze bij CSC gedacht hebben, toen ze het stuur in de buurt van de bevoorrading van de tweede etappe van de Koers naar de Zon onderaan vastgrepen en een treintje maakten. Het plannetje werkte, want er vormde zich een waaier van 35 renners en uit de kop van het klassement werden Erik Dekker, David Millar, Alberto Contador, Alex Zülle, Grischa Niermann, Laurent Brochard, Alexandre Vinokourov en ander schoon volk geluiquideerd.

Het gebeurde toen Raivis Belohvosciks met twaalf minuten voorsprong aan de leiding reed. Plots schoot leider Jaksche met zijn ploegmaats Ivan Basso, Bartoli, Michael Blaudzun, Bobby Julich, Jacob Piil en Jens Voigt naar voren. Aan hun slippen Jurgen Vandewalle, Thor Hushovd, Christophe Le Mevel en Geoffrey Lequatre. "Ik zag het zo gebeuren", verklaarde Vandenbroucke achteraf. "En dus reageerde ik uit alle macht. Twintig seconden voorsprong hadden ze aan de voet van een korte helling. Vinokourov moest passen en alleen René Jörgensen kon volgen. Hij heeft niet eens kunnen overnemen. Zo hard ging ik en op het bergje had ik ze al te pakken. Een zalig gevoel."

Later sloten nog een twintigtal renners bij de eerste waaier aan en zo noteerden we zeven renners van CSC, vijf van US Postal, vier van Quick.Step-Davitamon (Kevin Hulsmans, Pedro Horrillo, Bram Tankink en Michael Rogers) en van Chocolade Jacques-Wincor Nixdorf (Geert Verheyen, Jurgen Vandewalle, Gerben Löwik en de opgeraapte Belohvosciks), drie van Crédit Agricole, twee van Phonak, Rabobank en Fassa Bortolo en eenzaten van Fdjeux.com (Philippe Gilbert), Lotto- Domo (Aart Vierhouten), Gerolsteiner en Brioches La Boulangère.

Vinokourov, Dekker met Kevin De Weert, Millar, Zülle, Pellizotti en dertien anderen vochten lang tegen, maar moesten uiteindelijk buigen en wachtten op het peloton.

Vooraan bleef CSC tekeergaan en de dagoverwinning interesseerde hen niet, al moet Bartoli daar wel aan gedacht hebben. Die ging naar Horrillo, nadat Matthew Hayman en Fabian Cancellara eerder tevergeefd geprobeerd hadden om de spurters te verschalken. "We weten dat hij dit kan", prees Wilfried Peeters zijn winnaar met een universiteitsdiploma filosofie op zak. "Al vergeten hoe Horrillo vorig jaar in de Tour in identieke omstandigheden slechts nipt naast een overwinning pakte, toen Baden Cooke hem die op twintig meter van de streep afsnoepte? Daarom heb ik hem gezegd dezelfde tactiek toe te passen. Hij was meegekomen naar Parijs-Nice om als laatste man voor Tom Boonen in de spurt te fungeren, maar een kans als deze mag hij niet laten liggen. Het ongeluk van Boonen (lek) is het geluk van Horrillo. Maar boven alles onthoud ik van deze etappe het werk van CSC. Gelukkig hebben wij nog wat orde op zaken kunnen stellen, maar dat was echt indrukwekkend."

Ook plezier bij Vandenbroucke. "Ik word niet zot van vreugde, omdat ik al drie jaar knok om mijn oude niveau van weleer terug te vinden, maar ik heb wel binnenpretjes", aldus VDB. "Als ik zie hoe gemakkelijk en snel ik de kloof naar de waaier van CSC in mijn eentje heb kunnen dichten, kan ik niet anders dan denken dat ik weer een stap dichter naar mijn oude niveau gegroeid ben. In de klassering word ik beloond met een vierde plaats, maar ik vrees dat CSC veel te sterk is om aan de eindoverwinning te mogen denken. Aan de ritoverwinning heb ik zelfs niet durven denken. Ik had al krachten genoeg verbruikt om er in de finale nog mee te morsen. Er komen nog lastige ritten genoeg in deze Parijs-Nice."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer