Prego eist dat K.U.Leuven voor vrije software kiest

Enkele studenten van Prego - Studenten mét Spirit, de studentenkern van Spirit, hebben maandagnamiddag tijdens een ludieke actie de Leuvense rector André Oosterlinck gevraagd dat de K.U.Leuven voortaan zoveel mogelijk voor vrije software zou kiezen. Oosterlinck kreeg bij het begin van de academische raad een CD-rom-kopie overhandigd van het populaire en vrije besturingssysteem Linux.

Belga

De studenten eisten onder meer dat de K.U.Leuven haar docenten verplicht open standaarden te gebruiken. "Al te vaak worden cursusteksten of andere belangrijke documenten op universitaire sites enkel in Microsoft Word aangeboden. Niet-Microsoft-gebruikers kunnen die in principe niet lezen zonder Microsoft Office aan te kopen. Voor studenten kost dit 50 euro per jaar, wat dus een verkapte verhoging van het inschrijvingsgeld inhoudt".

PregoSMS wees er ook op dat vrije software meer mogelijkheden biedt op vlak van creativiteit, experiment en aanpassing van programma's aan eigen behoeften.

Rector Oosterlinck erkende dat het 90 procent marktaandeel van Microsoft een ongezonde situatie is en dat meer concurrentie veel beter zou zijn. Hij stelde principieel voorstander te zijn van vrije software. "Als K.U.Leuven kunnen we daar in de praktijk echter niet ver ingaan. Professoren hebben terzake de vrijheid en het is goed dat er in lessen gewezen wordt op deze situatie, maar we kunnen onszelf niet gaan afsluiten van de wereld. Op het ogenblik dat deze software veel gebruikt wordt kunnen we niet anders dan dat ook te doen", aldus de rector.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer