Mia De Vits lijsttrekker Europese verkiezingen

ABVV-voorzitter Mia De Vits gaat op 13 juni de sp.a/Spirit-lijst trekken voor de Europese verkiezingen. Dat hebben De Vits zelf en sp.a-voorzitter Steve Stevaert maandag op een persconferentie bekendgemaakt.

Belga

De Vits ging naar eigen zeggen in op de vraag van Stevaert nadat bleek dat de Waalse vleugel van het ABVV De Vits niet meer steunt als voorzitter. De Europese sp.a-lijst telt twee vrouwen op de eerste twee plaatsen. Europees parlementslid Anne Van Lancker staat na De Vits op de tweede plaats, volgens Steve Stevaert een zeer belangrijk signaal op de internationale vrouwendag. Euro-parlementslid Saïd El Kadraoui staat op drie.

De Vits moet op 13 juni nu de strijd aangaan met kleppers als ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) en huidig eerste minister Guy Verhofstadt. Stevaert reageert maandag opgelucht met de keuze van De Vits. Hij is blij dat hij zelf de lijst niet moet trekken. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat sp.a/Spirit de Europese verkiezingen gaat winnen en dat ook de ABVV dat in mei gaat doen bij de syndicale verkiezingen.

Na 33 jaar strijd in de vakbond maakt De Vits nu de overstap naar de politiek. Ze wil meewerken aan een socialer Europa. Ze zet de ABVV met haar keuze geen hak, meent ze. Die keuze werd wel mee in de hand gewerkt door het conflict met de Waalse FGTB, die problemen had met de gematigdere koers die De Vits voer. Volgens De Vits kan ze als ABVV-voorzitter niet functioneren indien een vleugel geen vertrouwen meer in haar heeft.

Morgen/dinsdag buigt het bureau van de ABVV zich over de vraag hoe het nu verder moet. Voor de syndicale verkiezingen ziet De Vits alvast geen problemen, aangezien de campagne al gelanceerd is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer