Centrale banken zien wereldwijd sterke economische heropleving

De centrale banken stellen momenteel een sterke mondiale economische heropleving vast, zo meldde de voorzitter van de gouverneurs van de centrale banken van de G10 maandag in het Zwitserse Basel.

Belga

De Europese Centrale Bank verwacht bovendien een economische groei met 2,7 procent tegen 2006 in de landen waar de euro wordt gebruikt. "We hebben het gevoel dat er op mondiaal niveau een sterke heropleving is", aldus voorzitter Jean-Claude Trichet, ter gelegenheid van de bijeenkomst van de G10-gouverneurs op de zetel van de Bank voor Internationale Reglementen (BRI). De huidige hoge grondstofprijzen zijn volgens de gouverneurs eerder een teken van een heropleving, dan het begin van een inflatie. Daarnaast blijken investeerders steeds vaker bereid om risico's te nemen. "De bereidheid om risico's te nemen zit op een historisch hoog niveau", aldus Trichet. "We zijn niet gealarmeerd door deze dubbele ontwikkeling, maar we moeten waakzaam zijn", benadrukte hij.

Volgens een anonieme bron voorziet de Europese Centrale Bank dit jaar een groei met 1,5 procent en volgend jaar met 2,4 procent. "Ons scenario voorziet een geleidelijk herstel in de loop van 2004 en dat blijft zo in 2005", aldus Jean-Claude Trichet. De ECB verlaagde bovendien de inflatievooruitzichten voor beide jaren met 0,1 procentpunt, waardoor de inflatie in 2004 geschat wordt op 1,7 procent en 1,5 procent in 2005. In 2006 ziet de ECB de inflatie stijgen tot 1,6 procent.

Op de vraag omtrent beslissingen over de wisselkoersen, en met name de zwakke dollarkoers, antwoordde Trichet dat de gouverneurs daarover niet hadden gesproken. Ook de opvolging van Horst Köhler als hoofd van het Internationaal Monetair Fonds kwam niet ter sprake.

De gouverneurs bespraken wel het wereldwijde jobaanbod. Volgens de G10-gouverneurs moeten er "structurele maatregelen" getroffen worden om het aantal jobs op te voeren. Zij zien in de dienstensector bijvoorbeeld heel wat mogelijkheden om jobs te creëren. De gouverneurs ondertekenden daarnaast ook een akkoord over de verkoop van het goud in de periode 2004-2009. De banken trokken de maximale verkoopslimiet op van 2.000 ton tot 2.500 ton over vijf jaar.

Tot de G10 horen België, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Nederland, Zweden, en ook Zwitserland, het elfde land dat in 1984 tot de G10 toetrad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer