Eerste vrouwencentrum geopend in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad worden de komende tijd negen vrouwencentra geopend, waar vrouwen onder andere terecht kunnen voor een beroepsopleiding en rechtsbijstand.

AP Ned

Het eerste centrum is maandag geopend, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. De centra worden gefinancierd door de Iraakse Bestuursraad en USAID, het Amerikaanse bureau voor ontwikkelingshulp. Het maandag geopende centrum, dat in de gegoede wijk Mansour staat, beschikt over elf computers, een bibliotheek en een informatiecentrum. De Amerikaanse bestuurder Paul Bremer zei bij de opening dat het de bedoeling is dat er in heel Irak dergelijke centra komen.

Circa driehonderd Iraakse vrouwen grepen de Internationale Vrouwendag aan voor een protest tegen de maandag ondertekende voorlopige grondwet voor Irak. Volgens hen biedt de constitutie te weinig waarborgen voor een seculier staatsbestel en voor de bescherming van de rechten van vrouwen. "We hebben in Irak behoefte aan gelijkheid" van man en vrouw, zei een van de betogers. "Het politieke stelsel moet vrouwen steun bieden." De nieuwe grondwet stelt dat vrouwen en mannen gelijke rechten hebben, maar omdat er tevens in staat dat de islam een van de bronnen van de wetgeving is, vrezen veel vrouwen dat de gezinswetgeving op islamitische leest geschoeid zal worden, wat betekent dat mannen thuis meer rechten hebben dan vrouwen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer