Iraakse interim-grondwet ondertekend

De leden van de Iraakse bestuursraad hebben maandag de door hen opgestelde interim-grondwet ondertekend.

AP Ned

De wet had eigenlijk afgelopen vrijdag ondertekend moeten worden, maar de hoogste sjiitische geestelijke van het land, Ali al-Husseini al-Sistani, hield dit toen tegen. Zondag gaf hij de sjiitische leden van de raad alsnog toestemming hun handtekening te zetten, al blijven zijn bezwaren tegen de wet bestaan.

De voorzitter van de bestuursraad, Mohammed Bahr al-Ulloum, noemde de ondertekening van de grondwet een gebeurtenis die bepalend zal blijken te zijn voor de geschiedenis van Irak. Het Koerdische raadslid Massoud Barzani zei dat de wet eenheid zal bewerkstelligen zoals Irak die nog nooit heeft gekend.

In de interim-grondwet worden onder andere de burgerrechten van de Iraakse bevolking geregeld. Ook legt de wet de basis voor een toekomstige federale structuur van het land. De islam wordt erin genoemd als een van de vele bronnen waarop de wetgeving moet zijn gebaseerd, al staat er ook in dat geen enkele wet in strijd mag zijn met de beginselen van de islam. Het is de bedoeling dat de Iraakse bevolking zich eind volgend jaar per referendum uitspreekt over een definitieve grondwet.

Het bezwaar van Al-Sistani tegen de grondwet betreft de bepaling dat de uiteindelijke grondwet wordt afgekeurd als tweederde van de kiezers in om het even welke drie Iraakse provincies er tegen stemt, ook al stemt landelijk een meerderheid voor de wet. De Koerden willen met deze bepaling voorkomen dat er een grondwet kan worden aangenomen die het zelfbestuur van het Koerdische noorden, dat drie provincies omvat, aantast. Volgens Al-Sistani komt de bepaling erop neer dat een minderheid de meerderheid haar wil kan opleggen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer