Pakistaanse stammen bereid wapens op te nemen tegen Al-Qaida

Honderden Pakistaanse stamleden gaan de autoriteiten in het grensgebied met Afghanistan helpen in de jacht op leden van Al-Qaida en de Taliban. Stamoudsten hebben dit zondag toegezegd.

AP Ned

De leiders besloten op een traditionele stamraad of 'jirga' die werd bijgewoond door duizenden stamleden, gewapende eenheden te vormen die op zoek gaan naar verdachte buitenlanders in Zuid-Waziristan, een gebied waar ook het Pakistaanse leger actief is.

Pakistan heeft ongeveer 70.000 militairen naar de grotendeels autonome tribale gebieden gestuurd. Het is de bedoeling dat die in samenwerking met Amerikaanse militairen in Afghanistan terroristen onderscheppen die de grens oversteken.

De Pakistaanse stammen in het grensgebied zijn cultureel en etnisch verwant aan de Afghaanse Taliban. De bereidheid van de stammen om deel te nemen aan de operatie vloeit deels voort uit irritatie over de aanwezigheid van Pakistaanse militairen in het grensgebied. Er hebben zich verschillende incidenten tussen het leger en stamleden voorgedaan waarbij doden vielen. De stamoudsten hopen met de concessie de groeiende invloed van het leger in de regio een halt toe te roepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer