Van alle EU-lidstaten telt België meeste gewonden in verkeer

Van alle lidstaten van de Europese Unie is België het land waar er het meeste gewonden vallen in het verkeer.

Belga

Dat blijkt uit een grootschalig rapport van statistisch bureau Eurostat over de gezondheidssituatie in de Europese Unie. Ook wat betreft het aantal dodelijke verkeersslachtoffers behoren enkele Belgische regio's tot de meeste gevaarlijke van Europa. In 1999 vielen in het Belgische verkeer 715 gewonden per 100.000 inwoners. Dat is een pak meer dan het tweede geklasseerde Oostenrijk (693) en het Europese gemiddelde van 489 gewonden per 100.000 inwoners.

Wel is het aantal gewonden in het verkeer in vrijwel alle Europese landen de voorbije dertig jaar sterk gedaald. In België bijvoorbeeld vielen er in 1970 nog 1.118 gewonden per 100.000 inwoners. In de hele EU bedroeg het gemiddelde destijds 590 gewonden. Over de frequentie van dodelijke verkeersslachtoffers zijn minder precieze gegevens beschikbaar. Wel blijkt dat de provincie Namen in de periode 1996-1998 samen met enkele Griekse en Portugese regio's en Luxemburg tot de meest gevaarlijke gebieden behoorde. Anderzijds was Brussel één van de Europese regio's waar het minste doden in het verkeer te betreuren waren.

De publicatie bevat een slordige 500 pagina's statistieken over het welzijn, de gezondheidssituatie en de zorgsector. Daaruit blijkt nog dat België ook op het vlak van de frequentie van mazelen, bof en salmonella tot de Europese toppers behoort.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer