Dutroux wilde al jaren kooi bouwen

Marc Dutroux liep al begin jaren negentig rond met plannen om een kooi te bouwen. Dat blijkt uit de uiteenzetting van onderzoeksrechter Jacques Langlois maandag voor het assisenhof van Aarlen.

Belga

Even voor 16 uur werd de zitting geschorst. Ze herneemt zodadelijk. Langlois zette maandagnamiddag zijn chronologisch overzicht voort. De onderzoeksrechter vertelde dat een ex-celgenoot begin jaren negentig reeds zijn geheime bergplaatsen aan Dutroux toonde. Die bergplaatsen waren bedoeld om gestolen voorwerpen in te verstoppen. In zijn latere verklaringen merkt de ex-celgenoot op dat Dutroux hem ooit zei dat hij zijn slachtoffers "de volgende keer zal bijhouden".

In '93 voerde Dutroux uitgebreide werken uit in de kelder van zijn woning in Marchienne-Docherie. Hij maakte er verbindingen tussen verschillende kelderruimten, "om een zwembad aan te leggen", legde Dutroux later uit. Politiemensen voerden er een huiszoeking uit in 1993, in het kader van een onderzoek naar diefstallen. Sindsdien, zo bleek na uitgebreid speurwerk, zou Dutroux de werken niet meer afwerken.

Van dan af had hij blijkbaar zijn gedachten op zijn woning in Marcinelle gezet, waar hij in november '93 begon met een nieuwe opening te maken in een kelderruimte en er een betonnen deur voor metste van zo'n tweehonderd kilo. "Van buitenaf gezien loopt de deur perfect over in de muur en is absoluut niet te zien dat er een opening is", benadrukte Langlois maandagnamiddag. De onderzoeksrechter legde ook uit dat men goed moet weten hoe de deur met wieltjes aan twee rails is opgehangen om ze te kunnen openmaken.

Pas in mei '95 maakte Dutroux het gat bovenaan de kelderruimte dicht en installeerde hij een ingenieus verluchtingssysteem en elektrische leidingen in de ruimte. In juli '95, dus na de ontvoering van Julie en Mélissa, werd de kooi afgewerkt, onder meer met een kleurentelevisie en een Sega-spelconsole, zei Langlois. Marc Dutroux en/of Michelle Martin schilderden de ruimte in het geel, "omdat dat een plezierig kleurtje is", merkte Dutroux tijdens het onderzoek op.

Langlois wees ook op de verklaringen van Michelle Martin die zei dat Dutroux de ontvoering van Julie en Mélissa niet gepland had en dat de ruimte om ze in op te sluiten toen nog niet helemaal klaar was.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer