Digipolis bereidt zich voor op elektronische identiteitskaart

Met de invoering van de elektronische identiteitskaart voor de deur ontwikkelt Digipolis, de intercommunale voor informatica van de steden Antwerpen en Gent, nieuwe stedelijke elektronische toepassingen. De nieuwe identiteitskaart zal het mogelijk maken om bijvoorbeeld een adreswijziging of het aanvragen van een geboorteattest via het internet te doen.

Belga

Staatssecretaris voor de Informatisering Peter Vanvelthoven (sp.a) bracht dinsdag een bezoek aan Digipolis, waar hij uitleg kreeg over wat Digipolis na de invoering van de elektronische identiteitskaart, die dit jaar begint en in 2007 in heel België rond moet zijn, gaat doen. Digipolis wil de toegevoegde waarde van de elektronische pas, namelijk de mogelijkheid van elektronische identificatie, ten volle gebruiken. Die optie maakt dat heel wat administratieve diensten uitgebreid kunnen worden. In Antwerpen kunnen nu al heel wat formulieren via het internet aangevraagd worden, maar voor bepaalde handelingen, waar een handtekening of een eenduidige identificatie voor vereist zijn, kan dat nog niet.

Vanvelthoven, Digipolis en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens wisselden bij het bezoek dinsdag ideeën uit over mogelijke toepassingen van de identiteitskaart, gaande van het elektronisch aanvragen en invullen van allerlei documenten tot het gebruik van de identiteitskaart als bibliotheekkaart.

Vanvelthoven had ook interesse voor de opleidingen waaraan Digipolis meewerkt om de zogenaamde digitale kloof te dichten. Bij bepaalde groepen zoals senioren of werkzoekenden riskeren veel mensen om achter te raken op de informatiesnelweg. De cursussen moeten daaraan verhelpen. Tijdens het bezoek werd afgesproken dat de cursussen ook aandacht zullen schenken aan onderwerpen van federale aard, zoals de elektronische belastingaangifte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer