Tony Bracke bekroond voor aanvalslust

GERAARDSBERGEN - Tony Bracke haalde woensdag in Geraardsbergen zijn eerste zege van het seizoen binnen. De Collstrop-renner was samen met Vandewalle aan de haal gegaan. Beiden reden vijftig kilometer voor de rest uit. In de slotkilometer remonteerde Bracke nog een aanval van Vandewalle en snelde vervolgens naar de bloemen.
BR>Tony Bracke was samen met de Litouwer Ströle, na vijftien kilometer en vlak voor de beklimming van de Bosberg, in de aanval gegaan. Op de Bosberg sloten Jurgen Vandewalle, Eric De Clercq en Jan Poppe aan. Bij de eerste doortocht aan de finish, na 55 kilometer, hadden deze vijf leiders reeds drie minuten voorsprong op het peloton. Poppe won bij de eerste doortocht een premiespurt wat hem een kleurentelevisie opleverde. Hij kneep even later de remmen dicht.
De vier overblijvers fietsten steeds verder weg van het peloton waaruit toch nog negen renners in de tegenaanval wilden gaan. Alle andere renners mochten op dertig kilometer van het einde zonder prijs, achterstand zeven minuten, naar huis.
Vooraan legden Vandewalle en Bracke de laatste vijftig kilometer samen af. Ströle en De Clercq werden door de achtervolgers ingerekend.
"We hebben steeds meer dan drie minuten voorsprong gehad en wisten dus dat we niet konden verliezen", legde winnaar Tony Bracke uit. "We hebben gereden voor wat we waard waren. Op één kilometer van de meet probeerde Vandewalle me af te schudden. Ik reageerde meteen en liet hem ter plaatse.
Mijn vorm is uitstekend. De Grote Prijs Eddy Merckx was een marteling voor mij, maar gisteren in de Schaal Sels voelde ik de trappers niet. Ik was er dan ook op gebrand om op een lastige omloop zoals hier sterk te presteren. Mijn volgende objectief is nu het kampioenschap tijdrijden waar ik minstens het podium wil halen."