Eerste werkdag van Heynderickx bij Vlaanderen 2002

Print
RIJSEL - Eerste werkdag woensdag van Jean-Pierre Heynderickx, de nieuwe adjunct-sportdirecteur bij Vlaanderen 2002. Om zeven uur bracht zijn vrouw hem naar het treinstation van Rijsel waar hij met Glenn D'Hollander, Wilfried Cretskens, Davy Daniëls en de anderen op de TGV stapte richting Ronde van de Toekomst. «De renners zagen me graag komen, denk ik. Ze zijn in elk geval blij dat Roger Swerts voor mij opteerde. Ik koerste vorig jaar zelf nog, ik voel het peloton nog goed aan. Ik denk en hoop dat ze me vaak om raad zullen vragen.»
BR>Heynderickx is een rustige kerel. Hoogdraverij kent hij niet, vloeken is hem vreemd, maar hij is wel gemotiveerd. «Er was net voor mijn aanwerving een vaag gesprek met Johan Bruyneel die bij US Postal een adjunct zocht voor volgend seizoen. Er werd een beetje aan mij gedacht, maar er waren ook andere kandidaten. Tijdens de Tour was ik weliswaar maar chauffeur van de mobilhome, maar Johan voelde aan dat ik meer kon. Maar toen het voorstel van Vlaanderen zich aandiende, moest ik het onmiddellijk aanvaarden, vond Bruyneel.»
Even dacht Roger Swerts aan Luc Roosen om hem bij te staan, maar Luc was niet geïnteresseerd, Heynderickx wel. «Jean-Pierre heeft me overtuigd met zijn beredeneerde aanpak. De voorbije maanden werkte hij al een paar keer als mecanicien voor de ploeg en zag ik hoe hij omging met de renners. Met kennis van zaken. Ik herinner me die ene tijdrit toen hij voor elke renner een briefje had klaargemaakt met het vertrekuur erop, met de naam van de renner die net voordien startte en op hem volgde. Daarmee heeft hij me overtuigd,» motiveert Roger zijn keuze. Heynderickx knikt. «Als men zich tot doel stelt om jonge werkloze renners op te leiden, waarom zou men dan geen werkloze ex-prof een kans bieden. Jonge renners zijn gretig om te leren, ik ook,» lacht de Oost-Vlaming.
Veel tekst en uitleg over rechten en plichten moest Roger Swerts zijn nieuwe adjunct niet geven. De werkwijze en de doelstellingen bij Vlaanderen 2002 zijn immers genoegzaam gekend en veranderen niet. «Ik ga de lijn gewoon doortrekken. Vermits er geen enkele ambitie is om ooit categorie 1-ploeg te worden, vind ik dat men best verder werkt zoals men bezig is. Als je op een rijtje zet wie er zoal doorstroomt, dan kan je alleen maar besluiten dat men heel goed bezig is. Het programma dat de renners rijden is bijna perfect en de organisatie staat dankzij Swerts 100 procent op punt. Als ik daar mijn ervaringen van de voorbije jaren kan aan toevoegen ben ik tevreden. Van Johan Bruyneel heb ik geleerd dat een adjunct rust moet uitstralen, dat hij een perfecte communicatie tussen renners en eerste sportdirecteur moet bewerken. Ik zal dat graag doen,» belooft Heynderickx.
De aanwerving van Jean-Pierre Heynderickx heeft wel tot gevolg dat Claude Vancoillie een beetje de plaats moet ruimen. «Noodgedwongen,» legt Swerts uit. «Tot voor de verkiezingen was Claude kabinetsmedewerker en dat liet hem toe van zich vrij te maken voor buitenlandse koersen. Door politieke verschuivingen werd hij nu terug administratief bediende en dat zorgt voor een van 8 tot 5-job, maar we blijven Claude zeker inschakelen voor de Belgische wedstrijden in het weekend. Hij heeft een té goed contact met de renners om hem zomaar te laten vallen.»