Bierbrouwers Interbrew en Ambev vormen alliantie

Print
Het Belgische Interbrew en het Braziliaanse Ambev hebben woensdag een overeenkomst gesloten om de grootste biergroep ter wereld te vormen. Daarmee steken zij in volume het Amerikaanse Anheuser-Busch voorbij.
 
De bedrijven benadrukten dat het niet om een fusie maar om een alliantie gaat. Beide bedrijven zullen onafhankelijk van elkaar blijven opereren in verschillende werelddelen. Ook hun beursaandelen blijven gescheiden.
 
De raad van bestuur van InterbrewAmbev wordt samengesteld uit vier directeurs van elk bedrijf. InterbrewAmbev bestrijkt 14 procent van de wereldmarkt en heeft een gezamenlijke omzet van 9,5 miljard euro. Ook al willen de bedrijven niet spreken over een fusie, volgens analisten wordt Ambev technisch gesproken overgenomen door Interbrew.
 
De term alliantie werd gekozen om Braziliaanse toezichthouders en politici, die gevoelig zijn voor overnames van succesvolle binnenlandse ondernemingen, te paaien. Interbrew en Ambev zeiden er vertrouwen in te hebben dat de overeenkomst wordt goedgekeurd en tegen het eind van dit jaar een feit is.
 
Interbrew - dat onder meer Stella Artois, Jupiler, Leffe en Dommelsch brouwt - verwerft een belang van 57 procent in Ambev. In ruil neemt Ambev de activiteiten van Interbrew in Noord-Amerika en Mexico over. De complexiteit van de overeenkomst verwarde veel investeerders, die kritisch reageerden toen de plannen bekendraakten. De aandelenkoersen van beide bedrijven daalden scherp maar herstelden zich toen analisten concludeerden dat de overeenkomst zijn voordelen had.