Lekkende tankwagen Antwerpen: evacuatie wijk in Ekeren

Print
Een deel van het giftig product dat is gelekt uit een gekantelde vrachtwagen in de Antwerpse haven, is in de waterloop het Schijn terechtgekomen. De woonwijk Schoonbroek werd daarom geëvacueerd. 25 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht met irritaties aan ogen of luchtwegen. Niemand is er ernstig aan toe.
De mensen die werden afgevoerd, raakten bevangen omdat ze kort na het ongeval in de buurt waren van de tankwagen. Later in de namiddag moest een woonwijk in Ekeren preventief ontruimd worden omdat er broom in de beek de Schijn was terechtgekomen. Dat probleem heeft voorlopig nog voor geen gewonden gezorgd. Bij de evacuatie van de wijk werd preventief fase drie van het rampenplan afgekondigd. Gouverneur Camille Paulus heeft nu de leiding over de interventies van de hulpdiensten. Die zullen tot nader order nog een hele tijd in de weer zijn met het dichten van het lek.

Alle bedrijven in de buurt en de wijk Schoonbroek in Ekeren werden ontruimd. De bewoners werden ondergebracht in sporthal de Vennekes in Ekeren, de Rode Loper in Merksem en de sporthal van Antwerpen-Luchtbal. Het is mogelijk dat de geevacueerden deze nacht nog niet naar huis kunnen omdat het Broom na het ongeval zich ook ondergronds via de rioleringen verspreidde.

Fase 3 van het rampenplan is nog steeds van kracht. Op die manier kan ook beroep worden gedaan op andere korpsen. Zo levert het brandweerkorps van Geel en Hoogstraten meetapparatuur en extra manschappen. Rond de vrachtwagen geldt nog altijd een perimeter van 500 meter. Momenteel zetelen de Antwerpse brandweer, burgemeester en korpschef van de lokale politie, de burgemeester van Stabroek en de Antwerpse gouverneur in het crisisteam.

De vrachtwagen was geladen met de giftige stof Broom en kantelde iets voor 13u. ter hoogte van de Noorderlaan -Transcontinentalweg. Broom is een vloeistof met een sterk prikkelende geur die zorgt voor irritatie aan ogen en luchtwegen. De gifwolk dreef noordwaards. New Holland Tractor werd geëvacueerd, net als het rangeerstation noord van de NMBS. De A12 en de Noorderlaan werden plaatselijk afgesloten tussen de Oordamstraat en de Zomerweg. Ook het recreatiegebied Muisbroek werd ontruimd.

Intussen worden permanent metingen uitgevoerd in de omgeving. De brandweer slaat het lekkende gif neer met schuim en water. Een deel van de stof kwam in de riolering terecht. Om te voorkomen dat dit op andere plaatsen voor problemen zorgt, probeert de brandweer de riolering te blokkeren.