De Vits is machtigste vrouw van Vlaanderen

Mia De Vits, voorzitster van de vakbond ABVV, is de machtigste vrouw van Vlaanderen, althans volgens een enquête van het weekblad Trends.

Belga

Die stelde een top-25 samen naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart. In de rangschikking heel wat politici en slechts enkele zakenvrouwen. Daarnaast valt ook de intrede van 'machtige' vrouwen uit het ziekenhuiswezen op.

Haar collega Ann Demeulemeester, algemeen secretaris van het ACW, komt niet in de rangschikking voor. Terwijl parlementslid Greta D'Hondt, die geen formele functie meer uitoefent binnen het ACW, met een 18e plaats meer macht krijgt toegewezen.

De meeste machtige vrouwen zitten in de politiek. Vier vrouwelijke ministers, Laurette Onkelinx (2), Fientje Moerman (3), Patricia Ceysens (5) en Marleen Vanderpoorten (6), bevolken de top tien, met voorrang voor de federale ministers.

Bij de overheidsbedrijven en parastatalen wordt 15 procent van de topfuncties ingevuld door een vrouw. Verscheidene vrouwen haalden de top-25: Marcia De Wachter van de Nationale Bank (9), Christine Vanderveeren van de Creg (13), Martine Durez van De Post (14), Ingrid Lieten van De Lijn (15) en Christine Claus van Participatiemaatschappij Vlaanderen (24).

Ook enkele opvallende vrouwen uit de gerechtswereld, zoals Anne Spiritus Dassesse van de Brusselse handelsrechtbank en Christine Dekkers van het hof van beroep in Antwerpen. Beiden halen de top tien met respectievelijk een 4e en 10e plaats.

In de bedrijfswereld scoren vrouwen absoluut ondermaats als het op belangrijke functies aankomt. In de mediabedrijven is 10 procent van de bestuurders een vrouw. Boegbeeld is Christina Von Wackerbarth van de VRT, maar zij moet genoegen nemen met een 25ste plaats.