Speerfestival Boechout heeft perspectieven

Print
BOECHOUT - Vorig weekend waren de Antwerpse speerwerpers op veel fronten actief. Johan Kloeck verdedigde op het WK in Sevilla de nationale kleuren. Dirk Vander Avert won in Brasschaat de jubileummeeting van SAS met een worp van 63,83 meter. Mark Van Mensel won zaterdag de Flanders Cup in Tessenderlo met een worp van 72,68 meter maar blesseerde zich zondag tijdens de opwarming in Boechout. Het Speerfestival lokte 310 speerwerpers naar de Bunderkens en zorgde voor enkele beste jaarprestaties en een massa persoonlijke records.
BR>Het speerwerpen heeft een speciale plaats in het Antwerpse atletiekgebeuren. Johan Kloeck is Belgisch recordhouder en staat vrijdag samen met Anja Smolders als enige Antwerpse atleet in het hoofdprogramma van de Memorial Van Damme. Het Speerfestival van Sgola Boechout is een klassieker geworden op de atletiekkalender, al lijkt de belangstelling iets te verminderen. Enkele jaren geleden stoomde organisator en speerfanaat Jan Somers op naar de 1.000 deelnemers, vorige zondag noteerde hij op De Bunderkens iets meer dan 300 atleten.
"Het Speerfestival evolueerde van een collectief feest naar een individuele wedstrijd", aldus Somers. "In die optiek valt de opkomst mee. In de beginjaren schreven de clubs zoveel mogelijk atleten in, nu ligt de nadruk meer op de individuele kwaliteit. Ik heb daar geen probleem mee en ik begin morgen aan de voorbereiding van de twaalfde editie. Misschien niet op dezelfde manier. Er is namelijk sprake van een kunststofpiste op De Bunderkens en dat opent voor het Speerfestival nieuwe perspectieven."