Barmasai wil gelijk bewijzen tijdens Memorial

Print
LEUVEN - De naam van Bernard Barmasai stond gisteren onder een verklaring die hij wellicht zelf niet helemaal begreep. De Keniaanse wereldrecordhouder op de 3000m steeple legde daarin uit dat hij op de meeting in Zurich niet naar zijn landgenoot Kosgei had geroepen om hem te laten winnen en dat hij achteraf ook geen verklaringen in die zin had afgelegd.
BR>
In Zurich had Barmasai er al vier overwinningen opzitten in de Golden League. Zeven opeenvolgende overwinningen staan gelijk met een deel in de jackpot van een miljoen dollar. In Zwitserland leek zijn concurrent Christopher Kosgei hem in de laatste rechte lijn te kunnen passeren, maar die deed dat niet. Dat was wat vreemd en toen de verklaring van Barmasai de wereld werd ingestuurd als zou hij geroepen hebben dat Kosgei hem moest laten winnen, was het hek van de dam. Ook omdat hij gezegd had dat zij toch allemaal vrienden onder mekaar zijn.

Taal


In Sevilla werd Kosgei wel wereldkampioen en finishte Barmasai pas als vijfde. Kosgei stond hem gisteren bij om de situatie uit te klaren. Barmasai werd in Sevilla door een commissie van de IAAF gehoord en nadien geschrapt om in aanmerking te komen voor de miljoenen van de Golden League. Hij mag nog wel in wedstrijden uitkomen. «Het is allemaal een misverstand geweest tussen de verslaggever van de BBC die mij de vragen stelde en mijzelf. Ik begreep de vraag verkeerd. En natuurlijk zou ik het geld delen met mijn familie en mijn vrienden. Voor ons is dat vanzelfsprekend. In Kenia is dat een uitgebreide groep.»
Kosgei: «Ik ben daar niet bij, want wij behoren zelfs niet tot dezelfde stam en spreken een verschillende taal. In Kenia wonen we 300km van mekaar en we zien mekaar slechts op de meetings. Het Swahili gebruiken wij als gemeenschappelijke taal en daar komt het Engels nog eens bovenop. De meeste Kenianen hebben niet gestudeerd.»
Dat laatste is duidelijk bedoeld als excuus voor Barmasai, niet voor hemzelf. Barmasai voelt zich onheus behandeld door de IAAF: «Dat ik pas vijfde was in Sevilla hing daarmee samen. Ik ben daags voor die wedstrijd naar hun hoorzitting moeten gaan. Ik sliep daarna slecht. Mijn hoofd stond niet naar de wedstrijd. Ik liep mijn slechtste tijd van het seizoen. Zij gebruikten op die zitting een onduidelijke klankopname die van internet was gehaald. De vragen van de journalist waren niet eens te horen. Ik ben niet gestraft op basis van wat in de wedstrijd gebeurde, maar enkel voor wat ik achteraf zou gezegd hebben. Daar heb ik misschien een fout gemaakt, maar dat ze dan even aan het voetbal denken en mij een gele kaart geven voor ze mij rood geven. Nu moet ik in Brussel en Berlijn nog twee keer winnen en pas daarna kan ik de beslissing van de IAAF aanvechten. Ik ben dus zeker extra gemotiveerd voor die twee races.»
«Ik vond het al vreemd dat die zitting geheim was, maar dat ik daags nadien al op CNN hoorde dat ik geschorst was. Dan zijn er toch lekken? Bovendien moest de council van de IAAF zich maandag nog uitspreken.»
Kosgei staat niet ter discussie: «Wie mij kent, weet dat ik altijd zo loop. Op het gevoel. Voel ik me voorin niet goed, dan laat ik me uitzakken. Gaat het wat beter, dan ga ik mee voorin lopen. Dat deed ik in Zurich ook.»
Zou hij geen kandidaat zijn voor het wereldrecord als hij voor een keer een gelijkmatig ritme zou aanhouden? «Dat kan ik niet. Het is tegen mijn natuur.»
Misschien jammer voor hem, maar leuk voor het spektakel morgenavond.