'Las Vegas Kid' krijgt rode loper naar troon

Print
Andre Agassi wordt over een tiental dagen opnieuw de nummer één van de wereld. Daar is zowat iedereen van overtuigd na het forfait van Pete Sampras voor de Amerikaanse kampioenschappen. Nog twee andere spelers kwamen in aanmerking voor de troonopvolging, maar titelverdediger Pat Rafter verdween dinsdagnacht al even roemloos uit de arena. Bij het begin van zijn vijfde set tegen Cédric Pioline staakte hij de strijd met een schouderblessure. De laatste kandidaat heet Jevgeni Kafelnikov, maar niemand houdt rekening met zijn kansen, want de Rus is aan een uitermate grillig seizoen bezig.
BR>De rugblessure van Pete Sampras heeft gevolgen die veel verder reiken dan de US Open. Dat besefte Pistol Pete ook toen hij voor de pers uitleg kwam geven met een baard van drie dagen oud en natte ogen. Het huilen stond hem nader dan het lachen. Een lichte hernia aan zijn onderste lendenwervel houdt hem meer dan een maand van de banen. "Ik ben overdonderd. Ik zal proberen niet naar de televisie te kijken. Zoals ik de afgelopen twee maanden speelde, kon ik elk tornooi winnen." De Amerikaan kende een schitterende reeks overwinningen die hij inzette in de week voor Wimbledon. Hij won achtereenvolgens Queens, Wimbledon, Los Angeles en Cincinnati en voerde daarmee zijn totaal aantal tornooizeges op naar zestig. In de laatste drie finales was hij Agassi de baas, zonder een set in te leveren.
Maar zijn rug begaf zondag tijdens een oefenpartijtje met Gustavo Kuerten. Weg kans op een recordaantal Grandslam-overwinningen, weg kans op de laatste grote titel van het millennium en vooral: weg droomfinale tegen Andre Agassi. Het is die Agassi (of misschien heel verrassend Kafelnikov) die aan het eind van het jaar tot nummer één gekroond wordt. Na zes jaar heerschappij doet Sampras afstand van de troon. Hij heeft aan het eind van het jaar een enorm aantal punten te verdedigen, die hij opstreek toen hij in Europa met succes op jacht ging naar de eerste plaats eind '98.
Toen al protesteerde Sampras' lichaam en dergelijke overbelasting lijkt eigen aan het toptennis. Dat ondervond Patrick Rafter tijdens zijn partij in de eerste ronde van de US Open. De als tweede geplaatste Australiër gaf tegen de Fransman Cédric Pioline de strijd op bij een 1-0 achterstand in de beslissende vijfde set. Rafter heeft al langer problemen met zijn rechterschouder en kon niet voluit serveren. Er sneuvelde dinsdagnacht nog een reekshoofd in de persoon van Alex Corretja, maar Spanjaarden houden zoals bekend niet van het Decoturf op Flushing Meadow. Veel erger vonden de Amerikanen het verlies van Jim Courier. De rosse uit Florida staat in elk tornooi wel garant voor een heroïsche vijfsetter, die kans zit er nu niet meer in. Michael Chang daarentegen heeft zo'n marathonpartij al afgeleverd. Met succes overigens, al lijkt ook zijn glorietijd ver in het verleden te liggen.
Bij de vrouwen nam het publiek afscheid van een nieuwe lokale lieveling. Alexandra Stevenson is na haar ontbolstering in Wimbledon het equivalent van een BV over de plas. Vooral sinds bekend werd dat ze de dochter is van een beroemd Amerikaans baseballer, die haar moeder in de steek liet. Maar Nathalie Tauziat had geen tijd voor sentiment en ze veegde Stevenson razendsnel en roemloos uit het tornooi.