Strijksector en Vandenbroucke gaan voor extra jobs

De sector van de textielverzorging - strijkwinkels, wasserijen en droogkuis - garandeert dat de dienstencheques zullen zorgen voor extra werk. Dat staat in een overeenkomst die de sector maandag heeft gesloten met minister van Werk, Frank Vandenbroucke.

Belga

Strijkhulp is één van de taken die sinds 1 januari 2004 betaald kunnen worden met dienstencheques. In de praktijk loopt het niet zo'n vaart, omdat de bedrijven eerst erkend moeten worden. Hoe dan ook, vanaf pakweg april zullen klanten voor het strijken van hun gewassen kledij kunnen betalen met dienstencheques.

Door het systeem wordt strijkhulp heel wat goedkoper, wat bv. de combinatie werk-gezin draaglijker moet maken. Tegelijk is het de bedoeling om zoveel mogelijk bijkomende jobs voor laaggeschoolden te scheppen. Om zeker te zijn dat ook die doelstelling gehaald wordt, heeft minister Vandenbroucke nu een akkoord met de Federatie van de Belgische Textielverzorging (FBT) en de sociale economie op zak.

Op basis van dit akkoord zal in 2005 geëvalueerd worden of de aangroei van de werkgelegenheid overeenstemt met minstens drie kwart van de gebruikte dienstencheques. Als begin 2005 blijkt dat de dienstencheques grotendeels gebruikt zijn om bestaand werk te betalen, dan wordt "strijken" uit het systeem geschrapt.

Die afspraak is nodig omdat sommige klanten die nu al gebruik maken van een strijkdienst dat in het vervolg met dienstencheques zullen willen doen. Op die manier zou dus een aantal bestaande banen omgezet kunnen worden in dienstenchequebanen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer