70 studenten van Biotechnicum willen landbouwer worden

«Er zullen altijd landbouwers nodig zijn. Mensen beseffen niet meer dat vlees, melk en granen op de boerderij worden geproduceerd,» verdedigt Christine Vossen haar studiekeuze. Samen met Jelle Broekx en Jos Breemans studeert ze landbouw aan het Biotechnicum in Bocholt. Drie boerenkinderen, allemaal even gemotiveerd begonnen aan het nieuwe schooljaar. Een mens vraagt zich af waar ze de moed halen. Varkenspest, dolle koeienziekte, dioxinecrisis, pcb-tests...
BR>
'De landbouwschool', zo wordt het biotechnicum nog altijd genoemd. Vroeger kwam vrijwel elke boerenzoon uit de streek hier het vak leren. Nu is dat wel even anders. «Zo'n 70 leerlingen van de 240 kiezen voor de richting landbouw. Toch hebben we er vandaag zelfs meer dan vorig jaar, en dat ondanks de crisis in de sector,» vertelt directrice Miet Hendrikx verrast.
De tieners Jelle, Jos en Christine liggen nog niet wakker van de problemen in de landbouwsector. «Wie hard werkt, komt er wel,» zegt het gezonde boerenverstand van Jos Breemans. Hij woont zelf op een melkveebedrijf in Bree. «Ik wil de boerderij overnemen, ik ben de jongste thuis en mijn ouders steunen mij daarin.» Ook Christine Vossen uit Overpelt had het varkensbedrijf willen voortzetten. «Mijn ouders stoppen om gezondheidsredenen met het bedrijf. Dat is wel jammer. Ik hoop dat ik in de landbouwsector nog een andere actieve job vind,» vertelt ze met een krop in de keel. Niet evident voor een meisje om voor boerin te studeren. «Wie ermee lacht dat ik boerin wordt, weet niet wat boeren inhoudt. Wij zijn tegenwoordig een soort veearts, doen de boekhouding, hebben notie van computers en moeten ook al crisismanager zijn. Het houdt dus veel meer in dan men denkt.»
De liefde voor het vak kent ook bij de 17-jarige Jelle Broekx uit Peer geen grenzen. «Het is veel boeiender dan binnen achter de boeken of achter een computer te zitten. Ik zou ook nooit in een fabriek willen werken. Op de boerderij is het werk gevarieerd en we zijn de hele dag in de natuur. Het weekendwerk neem ik er dan graag bij.» Ongeveer de helft van de leerlingen landbouw woont op een boerderij, ook Jelle. «Als je tussen de dieren bent grootgebracht dan wil je daar niet meer weg. Trouwens elke job heeft zijn negatieve kanten en je moet met alles vooruit. Zo zal het in de landbouw ook wel weer beter gaan.»