Filmtips

HITCHCOCK OP 3: NORTH BY NORTHWEST

BR>(Ned. 3, 19.40)
Meesterlijke en ingenieuze thriller van Alfred Hitchcock, niet alleen zijn beste maar ook zijn meest bekende film. 'North by Northwest' is het meest geslaagde voorbeeld van een op achtervolging gebaseerd spionageverhaal. Publiciteitsman Cary Grant wordt gehouden voor een door de geheime diensten verzonnen (contra)spion Kaplan.
Eenmaal dat misverstand aanvaard ontstaan rond deze 'onbestaande' man de meest absurde avonturen. Daardoor wordt de held er zelfs uiteindelijk toe gedwongen de identiteit van de zondebok op zich te nemen. De hele film sluit perfect aan bij de lievelingsthema's van Hitchcock: het conflict tussen schijn en werkelijkheid, tussen schuld en onschuld.
8 1/2

JENNIFER 8
(VT 4, 21 u)


Sombere en erg verdienstelijke psychologische misdaadfilm van acteur-schrijver-scenarist Bruce Robinson, met in de hoofdrollen Uma Thurman en Andy Garcia als uitgebluste politieman in een stadje ergens in Noord-Californië. Hij is er vast van overtuigd een moordenaar op de hielen te zitten, die het op blinde meisjes heeft gemunt.
Uma Thurman speelt een van de meisjes, die het achtste slachtoffer dreigt te gaan worden. Als thriller en als acteursfilm best te genieten.
6/10

BLIND SIDE
(VT 4, 23.10 u)


Weinig geïnspireerd modieus kat-en-muis-spel van de Nieuw-Zeelandse filmer Geoff Murphy met Rebecca de Mornay en Rutger Hauer.
Het verhaaltje is snel verteld. Een jong succesrijk koppel pleegt vluchtmisdrijf na een Mexicaanse agent te hebben aangereden en wordt vervolgens gechanteerd door een louche ooggetuige. Daardoor krijgt de film zelf ook een naar bijsmaakje: Mexico blijkt een arm land vol gevaarlijke barbaren.
4/10