Maar dan 80 doden bij aanslagen op Sjiitische tempels in Irak

Een gecoördineerde reeks aanslagen op de belangrijkste heiligdommen van de sjiieten in Irak heeft dinsdag zeker 81 levens geëist.

AP Ned

In Karbala deden zich vrijwel gelijktijdig vijf explosies voor bij twee tempels. Volgens Arabische televisiezenders vielen daarbij 31 doden en meer dan honderd gewonden. Lichamen vlogen meters de lucht in door de kracht van de klap. Karbala ligt tachtig kilometer ten zuiden van Bagdad.

Binnen en buiten het heiligdom van Kazimiya, in het noorden van Bagdad, deden zich drie ontploffingen voor. Volgens het Amerikaanse leger vielen daarbij tien doden, maar de nieuwszender Al-Arabiyah maakte melding van 58 doden. De Iraakse autoriteiten meldden dat bij de aanslagen in Karbala en Bagdad samen 81 mensen zijn omgekomen.

Een woedende menigte bekogelde Amerikaanse troepen die op de plaats van de aanslag arriveerden, met stenen. Volgens het Amerikaanse leger werden de explosies veroorzaakt door vier mortierinslagen. In de daaropvolgende chaos werd een Iraakse politieagent door het hoofd geschoten.

Ooggetuigen hadden het over zelfmoordaanslagen. Dinsdag was de laatste dag van de rouwmaand Muharram, een belangrijk evenement op de sjiitische kalender. Daardoor waren er op het moment van de aanslagen veel mensen in de heiligdommen.

De aanslagplegers zouden uit zijn op escalatie van de spanningen tussen sjiieten en soennieten. Vorige maand gaven de Amerikaanse autoriteiten een brief vrij van de hand van een Jordaanse geestelijke. De soennitische geestelijke zet daarin een strategie uiteen om spectaculaire aanslagen op sjiieten te plegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer